Modellbyrå verver jenter utenfor anoreksiklinikk

Et mo­dell­byrå i Sve­ri­ge ver­ver jen­ter uten­for en kli­nikk for ung­dom­mer med spise­for­styr­rel­ser i Stock­holm.

Det var de an­sat­te vedkli­nik­ken som slo alarm, etter å ha sett hvor­dan agen­ter fra mo­dell­byrå ved flere an­led­nin­ger hadde tatt opp­stil­ling uten­for.

- De har stått uten­for kli­nik­ken og tatt kon­takt med jen­te­ne våre, fordi de vet at de er vel­dig tynne, sier le­de­ren for kli­nik­ken, legen Anna-Ma­ria af San­de­berg til avi­senMetro.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Agen­ter skal både ha tatt kon­takt med jen­ter som kom­mer til Stock­holms sen­ter for spise­for­styr­rel­ser for å søke be­hand­ling, og med pa­si­en­ter ved kli­nik­ken som er ute og går tur som en del av be­hand­lin­gen.

Satt i rulle­stol

- En av dem som ble kon­tak­tet var så tynn at hun satt i rulle­stol. Dette er helt for­fer­de­lig, sier San­de­berg.

Le­de­ren for mo­dell­by­rå­etElite i Stock­holm, Fredo Ka­ze­mi, tar sterk av­stand fra fram­gangs­må­ten.

- Jeg syns det er yt­terst ube­ha­ge­lig og uetisk. Jeg tror ikke at noe stort og se­riøst mo­dell­byrå job­ber slik. Ingen vil kob­les til ano­rek­si og ingen vil ha en jente som er så tynn at hun har ano­rek­si. Jeg skul­le gjer­ne sett at medie­ne heng­te ut de som gjor­de dette, sier Ka­ze­mi.

Umen­nes­ke­lig

Han har aldri hørt at noen i bran­sjen ak­tivt har re­krut­tert jen­ter med spise­for­styr­rel­ser.

- Aldri. De se­riø­se by­rå­ene ar­bei­der ikke slik. Ingen vil ha noe med slike å gjøre. Slik opp­før­sel er umen­nes­ke­lig, sier Ka­ze­mi.

Iføl­ge kli­nik­ken, som har 1.200 pa­si­en­ter i året og be­hand­ler alle for­mer for spise­for­styr­rel­ser, har de agen­ter fra mo­dell­bran­sjen flere gan­ger tatt opp­stil­ling uten­for byg­nin­gen. Om de kom­mer fra ett og samme mo­dell­byrå, vet ikke kli­nikk­le­del­sen.

Ved ett til­fel­le fikk en 14 år gam­mel jente som var pa­si­ent ved kli­nik­ken, stuk­ket vi­sitt­kor­tet til en agen­ten ved et av Stock­holms størs­te mo­dell­byrå i hån­den da hun var ute og gikk tur.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Opp­rørt

Moren til 14-årin­gen rea­ger­te sterkt på hen­del­sen og opp­søk­te sam­men med Chris­ti­na Lill­man-Ring­borg, som job­ber ved kli­nik­ken, det ak­tu­el­le mo­dell­by­rå­et.

- Jeg for­tal­te dem mye om syk­dom­men, for jeg var så opp­rørt. Denne jenta var så liten. De hev­det at de bare hen­ven­der seg til fris­ke og nor­malt slan­ke ung­dom­mer og at de aldri opp­ford­rer noen til å gå ned i vekt, for­tel­ler Lill­man-Ring­borg.

Hun er over­be­vist om at by­rå­et fort­satt jak­ter på jen­ter uten­for kli­nik­ken.

- Jeg tref­fer mødre til jen­ter som har vært hos oss og som blir inn­hen­tet av disse spei­der­ne som vil gi dem nav­net til by­rå­et og opp­munt­re dem til å ta kon­takt, sier hun. (©NTB)