Menneskerettseksamen for Norge

Kina og Saudi-Arabia er blant medlemmene i FNs menneskerettsråd som mandag setter Norge under lupen.

- Selv om Norge er et land hvor men­neske­ret­tig­he­te­ne er svært godt iva­re­tatt, så skal vi ta på alvor inn­spil­le­ne om ting som kunne vært gjort bedre, sier uten­riks­mi­nis­ter Børge Bren­de (H).

Man­dag for­mid­dag stil­ler han for FNs men­neske­retts­råd i Genève for å svare for men­neske­ret­tig­he­te­nes kår i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I alt 91 land skal være med å kom­men­te­re og stil­le spørs­mål i Nor­ges andre land­høring. Flere or­ga­ni­sa­sjo­ner har vært i Genève for å gi ek­sa­mi­na­to­re­ne skyts, og Bren­de kan vente seg kri­tis­ke spørs­mål blant annet om barns ret­tig­he­ter.

Det er ikke et ukon­tro­ver­si­elt råd som skal gå Norge etter i søm­me­ne.

Til dag­lig er det 47 land som sty­rer FNs vakt­bik­kje og vel­ges av ho­ved­for­sam­lin­gen. Blant dem er land som Kina, Russ­land, Cuba og Sau­di-Ara­bia, re­gi­mer som an­kla­ges for om­fat­ten­de brudd på ret­tig­he­te­ne de er valgt inn for å for­sva­re i hele ver­den.

Pa­ra­doks

- Det har sine styr­ker og svak­he­ter, men jeg tror det er det beste al­ter­na­ti­vet man har, sier Bren­de om rådet og mener det er blitt mer re­le­vant og kon­struk­tivt etter at USA kom inn blant de 47 i 2009.

- Men det er et pa­ra­doks at land som ikke for­hol­der seg til grunn­leg­gen­de men­neske­ret­tig­he­ter, har inn­fly­tel­se i rådet. Men sånn er det i FN, sier Bren­de og mener det av­spei­ler si­tua­sjo­nen når det gjel­der men­neske­ret­tig­he­te­ne glo­balt.

Bren­de er enig i kri­tik­ken om at rådet har slag­side mot Is­rael. Flere av med­lems­lan­de­ne er også blitt an­kla­get for å be­skyt­te hver­and­re mot kri­tikk og der­med gjøre rådet til et lite ef­fek­tivt verk­tøy.

- Al­ter­na­ti­vet er at det ikke var noe men­neske­retts­råd, al­ter­na­ti­vet er vi ikke hadde hatt land­hørin­ger, al­ter­na­ti­vet er at vi ikke hadde hatt noe in­stru­ment i FN hvor man kan reise vik­ti­ge saker knyt­tet til men­neske­ret­tig­he­ter, sier Bren­de.

Barns ret­tig­he­ter

Flere or­ga­ni­sa­sjo­ner har en­ga­sjert seg før Norge skal i ilden man­dag. Både Redd Barna, Plan Norge og UNICEF er kri­tis­ke til hvor­dan en til­leggs­pro­to­koll til FNs barne­kon­ven­sjon ikke er inn­ført ennå. Den gir barn mu­lig­het til å klage men­neske­retts­brudd inn for FNs barne­ko­mité.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Norge har blitt en ret­tig­hets­sin­ke, har ge­ne­ral­sek­re­tær Bernt G. Ape­land i UNICEF Norge sagt.

Barns ret­tig­he­ter var tema også under ut­spør­rin­gen i 2009. Uten­riks­mi­nis­te­ren ser i til­legg for seg spørs­mål knyt­tet til mindre­åri­ge asyl­sø­ke­re, om sa­me­nes ret­tig­he­ter og om bruk av iso­la­sjon i fengs­le­ne. Psy­kia­tri­en kom­mer tro­lig også opp.

- Dette er en vik­tig gjen­nom­gang av hvor Norge står det når det gjel­der men­neske­ret­tig­he­te­ne i vårt eget land, sier Bren­de.

Lak­mus­test

Grunn­leg­gen­de men­neske­ret­tig­he­ter «er helt av­gjø­ren­de i vårt land som vi øns­ker skal gjen­nom­fø­res også i andre land», sier Bren­de og vil ikke være med på at kon­tro­ver­sen rundt Dalai Lamas besøk i Norge sier noe om re­gje­rin­gens vilje til å for­sva­re disse ret­tig­he­te­ne.

- Jeg har re­spekt for at man kan komme til for­skjel­li­ge kon­klu­sjo­ner om re­gje­rin­gen skal møte med Dalai Lama. Men det at en ån­de­lig ti­be­tansk le­ders møte med den nors­ke re­gje­rin­gen skal gjø­res til den store lak­mus­tes­ten på det ge­ne­rel­le men­neske­rett­s­en­ga­sje­men­tet til Norge, det stil­ler jeg meg litt ufor­stå­en­de til, sier han.

(©NTB)