Ludvig Nessa: - Avsatte kirkeministeren

Dersom KrF mistet 264 stemmer til abortmotstanderne kan Nessas abortlister ha vært akkurat de stemmene Valgerd Svarstad Haugland trengte for å sikre stortingsplass fra Akershus.

Ludvig Nessa og abortmotstanderne fikk liten oppslutning under valget.

- Det var heller ikke uventet, sier Ludvig Nessa som mener advarslene fra KrF om "å ikke gi småpartiene stemmer" førte frem.

- Kristne måtte velge mellom pengene (KrFs kontantstøtte, friskolepenger, gavefradrag red. anm.) eller livet (Abortmotstandernes sak), sier Nessa, som mener Abortmotstandernes liste har vært bidragsyter til at Valgerd Svarstad Haugland måtte ut av Stortinget.

- Vi var med på å avsette kirkeministeren, ler Nessa som ikke har dårlig samvittighet for at han kan ha vippet kirkeministeren ut av Stortinget med de få stemmene Svarstad Haugland trengte for å beholde plassen på Stortinget.

Abortmotstanderne mener Kjell Magne Bondevik i sin tid som kirkeminister, avsette
Børre Knudsen.

- Så dette er takk for sist?
- Vår fokus er på abortsaken så det er ikke viktig for oss, men det er ganske treffende, sier Nessa.

- KrF advarte jo mot at dette kunne skje før valget, så det ble en selvoppfyllende profeti.

Få stemmer skilte KrF og Sp

Det var bare 183 stemmer som skilte KrF fra Senterpartiet i Akershus. Dersom KrF mistet 264 stemmer til abortmotstanderne kan Nessas abortlister ha vært akkurat de stemmene Svarstad Haugland trengte for å sikre sin stortingsplass.

- Jeg vil tro at Nessa først og fremst henter stemmer fra KrF og ikke fra Senterpartiet, sier valgforsker Frank Aarebrot til Magazinet.

- Men det er jo klart at ingen vet noe sikkert om hvor disse stemmene til Nessa kommer fra, det kan jo også ha vært sofavelgere, påpeker valgforskeren.

Ludvig Nessa var ikke alene om å sanke stemmer blant KrFs tradisjonelle velgere i Akershus. Kristent Samlingsparti fikk 242 stemmer, nesten like mange stemmer som Nessas parti fikk i Akershus.

Selv om Valgerd Svarstad Haugland hadde fått plass på Stortinget ville ikke dette endret regjeringsskifte.

Raymond Haslien