Konservative kristne skiller seg mest

Protestantiske kristne i USA topper skilsmissestatistikken. Selv de «uten tro» blir slått av dette familievennlige segmentet.

De kon­ser­va­ti­ve krist­ne i USA, ofte kalt evan­ge­li­ka­le krist­ne, set­ter fa­mi­lie­ver­di­er, kam­pen mot abort og ek­te­ska­pets hel­lig­het høyt. Det er i hvert fall det som ofte for­kyn­nes og for­mid­les.

I prak­sis er det denne grup­pen som har de høy­es­te skill­smisse­ra­te­ne i hele USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I en stu­die som se­ne­re denne må­ne­den lan­se­res i fag­tids­skrif­tet «Ame­ri­can Jour­nal of Socio­lo­gy» har demo­gra­fe­ne Jen­ni­fer Glass ved uni­ver­si­te­tet i Texas og Phi­lip Le­vchak fra uni­ver­si­te­tet i Iowa, tatt for seg hele lan­det, kom­mu­ne for kom­mu­ne for å se på hvil­ke fak­to­rer som var ut­slags­gi­ven­de for at par går fra hver­and­re.

Rap­por­ten er be­stilt av Coun­cil on Con­tem­po­ra­ry Fa­mi­lies (CCF), og ble for­hånds­pub­li­sert i for­bin­del­se med deres kon­fe­ran­se denne uken. Fors­ker­ne fant at den ster­kes­te en­kelt­fak­to­ren for høye skils­misse­tall er kon­sen­tra­sjo­nen av kon­ser­va­ti­ve krist­ne i den en­kel­te kom­mu­ne.

Al­ter­na­ti­ver?

Tid­li­ge­re har tre år­sa­ker blitt truk­ket frem for å for­kla­re hvor­for disse kom­mu­ne­ne har høye skils­misse­tall: fat­tig­dom, høyt an­tall gifte i for­hold til sam­bo­ere og re­gio­na­le kul­tu­rer knyt­tet til sør­sta­te­ne.

Alle disse punk­te­ne viser seg å ha inn­virk­ning på skill­smisse­tal­le­ne.

Men når fors­ker­ne trek­ker fra for disse fak­to­re­ne, sit­ter fort­satt de kom­mu­ne­ne og om­rå­de­ne med høy andel kon­ser­va­ti­ve krist­ne igjen på top­pen av skill­smisse­sta­ti­stik­ken.

Fors­ker­ne har der­imot fun­net nye svar.

Ek­te­skap i ung alder, førs­te barn tid­lig i ek­te­ska­pet og lav inn­tekt er en fak­tor for høye skils­misse­tall.

- Å for­be­hol­de sek­su­ell ak­ti­vi­tet til ek­te­ska­pet, samt å opp­munt­re til store fa­mi­li­er, vir­ker å ha inn­virk­ning på at ung­dom star­ter fa­mi­lie­li­vet tid­li­ge­re. Det er ikke sik­kert det er det beste for at ek­te­ska­pet skal vare, sier Jen­ni­fer Glass til CCFs nett­side.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fors­ker­ne fant også ut at selv om man ikke var til­knyt­tet kon­ser­va­ti­ve krist­ne mil­jø­er, ble bare det å bo i et om­rå­de med høy kon­sen­tra­sjon av kon­ser­va­ti­ve krist­ne, en fak­tor for høy­ere ri­si­ko for skils­mis­se.

Ut­dan­ning

Et av de vik­tigs­te fun­ne­ne fors­ker­ne kom frem til er li­ke­vel ut­dan­nin­gen og kul­tu­ren i et om­rå­de. Uan­sett tro, eller ikke-tro, på­vir­kes ung­dom av den.

- Fokus på av­hol­den­het, re­strik­sjo­ner på pre­ven­sjon og abort, støt­te til tan­ken om ek­te­ska­pet som løs­ning ved uven­tet gra­vi­di­tet, mis­til­lit til of­fent­lig ut­dan­ning (sær­lig høy­ere ut­dan­ning) - alt dette trek­ker ung­dom i ret­ning av å velge bort ut­dan­nel­se eller yr­kes­ret­tet ut­dan­nel­se, og hel­ler gi seg i kast med tid­lig ek­te­skap og re­pro­duk­sjon, sier rap­por­ten.

Dagen

Les også
- En seremonimester uten ryggrad
Les også
Sogneprest nektes adgang til kapell
Les også
Kan et havarert samliv repareres, og hvordan forebygge samlivsbrudd?Terje Landro