Juleshow for 12.000 tilskuere

Den største fortellingen trekker fulle hus. Fulle saler er nærmest en garanti når Filadelfia i Oslo arrangerer årets juleforestilling.

Vi kjenner ham fra TV 2, men i kveld har han kokkelue i Filadelfias juleforestilling. Men så kommer Egil Svartdahl på scenen i sivilt, og han proklamerer: "Historien i kveld er fortalt fra nasjon til nasjon og generasjon til generasjon, og den skal fortelles helt til Jesus kommer igjen".

Glade ansikter fyker, danser og synger forbi oss. Musikken knitrer og forestillingen eksploderer, med strikkejakkekledde barn, en levende snømann og syngende engler. Mer skremmende er en voksen Kong Herodes. Han entrer scenen med myndighet, og en av de yngste jentene foran oss gjemmer ansiktet for å slippe å se.

? I år har vi laget mer dramatikk og handling i juleevangeliet, forteller prosjektleder Øyvind Bjerva.

Populært
80.000 har ifølge filadelfia.no sett juleforestillingen i Filadelfia totalt de ni årene konsertene har vært avholdt. Også i år har forestillingene vært utsolgt.

? Vi har solgt 1200 billetter i dag, og har utsolgt de to konsertene som er i morgen, forteller Øyvind Bjerva i Filadelfia fredag.

Totalt har mellom 11.000 og 12.000 sett årets i alt elleve forestillinger. 6000 av disse publikummerne er skolebarn fra Oslo-skoler som ser showet som del av KRL-undervisningen.

"O Helga natt" besynges, og når alle hyrdene bøyer seg sammen med både Maria og Josef og de vise menn foran kongebabyen, er det flere i salen som får blanke øyne. Aktørene formidler juleevangeliet gjennom et mildest talt forrykende show som virker som alt annet enn en amatørforestilling. Bjerven forteller om begeistrede lærere fra Oslo-skolene, som er udelt positive.

? Det er jo en kulturformidling, men vi legger ikke skjul på evangeliet. Det er det vi ønsker å formidle, og det ber vi ikke om unnskyldning for.

Forkynnelse
120 barn er med i forestillingen. De tar i bruk både plattform, sal og tribune med dans og sang.

? Det var jo slik det var på den tiden da Jesus ble født. Israel var okkupert, og levde i den spenningen. Vi har greid å ta litt av nerven på det.

? Hva tror du er hemmeligheten til at konserten er blitt en slik suksess?

? Det kan ha noe å gjøre med at det er så mange aktører med, mange barn og ungdom. I alt er det med 300 aktører i forestillingen, totalt sett både foran og bak scenen. Helt fra begynnelsen av oktober har de øvd, men arbeidet med forestillingen startet allerede før sommerferien, forteller Bjerva.

Egil Svartdahl er som kjent ikke bare TV 2-pastor, men også Filadelfias egen leder og som sentral skuespiller og taler i juleforestillingen. Også han påpeker viktigheten av å forkynne evangeliet gjennom forestillingen.

? Dette er det arrangementet i året der vi når flest kirkefremmede. Arrangementet er også internt viktig, fordi det er et stort prosjekt på tvers av generasjonene som gir en mulighet for veldig mange til å bruke talenter og gaver og kunstneriske uttrykk som eller ikke kommer til uttrykk i forsamlingen, sier Svartdahl.

Unicef
I fjor kom det inn 250.000 kroner under årets juleforestillinger. I år går inntekten av konsertene til Unicef.

? Unicefs aksjon "Sammen for barn. Sammen mot aids" har som mål å gi 80 prosent av barna i verden medisin mot hiv og aids innen 2010, fortalte Svartdahl til forsamlingen.

Gjennom inngangspenger og kollekt samles det i år inn penger til FNs sosiale arbeid.
? Det er spennende. Vi har alltid støttet egne misjonsprosjekt, men her hang vi oss på Unicef. Vi vil representere raushet, og ikke bare støtte våre egne prosjekt. På samme måte som vi setter pris på at andre er med og støtter våre prosjekt vil vi være med og støtte andres prosjekt, sier Svartdahl til Magazinet.

Ingvill Mydland