ØKER: Antallet homofile menn med hiv stiger i rekordfart. Bildet er fra homoparaden under Skeive Dager-festivalen i Oslo i fjor.

Hiv-eksplosjon blant homofile

Hvis andelen hiv-positive blant homoseksuelle menn i Norge hadde vært representativt for befolkningen som helhet, ville mer enn 90.000 nordmenn hatt sykdommen.

Hiv-smitte blant homoseksuelle eksploderer i den vestlige del av verden. Homoseksuelle er minst 70 ganger mer utsatt for å få sykdommen enn heteroseksuelle, og i fjor fikk nesten 80 homofile diagnosen hiv-positive.

Denne uken går homofesten «Skeive dager» og paraden «Oslo Mardi Gras» av stabelen i Oslo. Homoseksuelle menn og kvinner fra fjern og nær kommer til hovedstaden og utsetter seg kanskje for fare for hiv-smitte i løpet av festivalen.

Homoseksuelle forkjempere ønsker å fremstille mannlig homoseksualitet som normalt, og veldig likt heteroseksualitet. Dette stemmer ikke med statistikken, for denne viser at homoseksuelle menn i vestlige land har minst 70 ganger større sjanse for å få hiv enn heteroseksuelle menn.

Verden over

FN nedjusterte i fjor antallet hiv-positive verden over, men antallet homofile menn med hiv stiger i rekordfart.

Fem prosent av alle homofile i Storbritannia er hiv-positive og tallet er ti prosent i London. I løpet av de siste ti årene er antallet homofile personer som lever med hiv tredoblet på de britiske øyene.

Eksplosjon

En artikkel på aftenposten.no fra 2006 hevder at storbyer i Vest-Europa og USA opplever en sterk hiv-økning.

- Det er alvorlig at så mange homofile menn er villige til å ha ubeskyttet sex når det koster så lite å bruke kondom. Her snakker vi om forskjellen mellom en totalt ødelagt livskvalitet og bruk av kondom, sier Øivind Nilsen ved Folkehelseinstituttet i artikkelen.

- Men hvorfor øker det spesielt i homsemiljøet?

- Homofile menn har lettere tilgang på tilfeldig sex enn heterofile menn. Du har cruisingsteder der man har sex med folk man ikke engang ser i øynene. Det finnes mørkerom der det bare et hull i veggen. Slike steder kan virke ansvarsfraskrivende, sier Nilsen til aftenposten.no

«Homo-sykdom»

Tidligere i år skrev DagenMagazinet om den amerikanske homo-lederen Matt Foreman, lederen for National Gay and Lesbian Task Force i USA, som hevdet at hiv er en homo-sykdom i USA.

- Folkens, når 70 prosent av folkene i dette landet med hiv er homoseksuelle eller bifile, så kan vi ikke fornekte at hiv er en homo-sykdom, sa Matt Foreman da.

I Los Angeles fylke utgjør homoseksuelle og bifile menn mindre enn syv prosent av befolkningen, men inneholder 75 prosent av personene som har hiv eller aids, ifølge lederen for Gay and Lesbian Center i Los Angeles, Lorri Jean.

Norge like ille

Tallene for norske homofile er ikke mye bedre. Tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at homoseksuelle nordmenn utgjør omtrent halvparten av det totale antallet hiv-smittede personer av norsk opprinnelse, og tallet øker med rekordfart.

På slutten av 1990-tallet, og inn i de første årene etter tusenårsskiftet, var tallene på homoseksuelle menn som ble diagnostisert som hiv-positive, rundt 30. I dag er tallene i snitt mer enn dobbelt så høye, ifølge FHI.

Tall fra flere land indikerer at antallet homoseksuelle ligger på mellom to og fem prosent av den mannlige befolkningen. Om man går ut fra at middeltallet 3,5 prosent kan betegnes som gjennomsnittet, så er fortsatt ikke tallene hyggelig lesning angående faren for å bli hiv-smittet.

Det totale antallet seksuelt aktive nordmenn er 2,5 millioner. Av disse er omtrent halvparten menn. Dette gjør at den mannlige delen av disse kan antas å være 1,25 millioner.

50.000

3,5 prosent av 1,25 millioner er 43.750. Det vil si at i underkant av 50.000 norske menn betegner seg som homoseksuelle.

To prosent av den homoseksuelle befolkningen i Norge antas å være HIV-smittet, ifølge tall fra FHI. Dette vil da si at 1.000 homoseksuelle menn i Norge kan være HIV-smittet.

Dette stemmer omtrent med de tallene som FHI oppgir, for siden det første tilfellet av hiv ble oppdaget i 1983 og statistikker ble innført i 1986, har 3.787 nordmenn fått diagnosen, hvorav 1.186 homoseksuelle menn. Mørketall tatt i betrakning er ikke dette tallet langt unna sannheten.

Om to prosent av hele den norske befolkningen (4,6 millioner) hadde hatt hiv, ville tallet vært 92.000, omtrent halvparten så mange som antallet diabetikere her i landet.

DagenMagazinet forela Helseutvalget for Homofile saken, men utvalget nektet å gi en kommentar.

DM