Hareide med historisk halleluja i spørretimen

Statsminister Stoltenberg refset familiestatsråd Thorkildsen i Stortingets spørretime onsdag. Det fikk KrF-leder Knut Arild Hareide til å utbryte et historisk «halleluja».

Ju­bel­or­det har, så langt noen kjen­ner til, aldri tid­li­ge­re vært brukt i Stor­tings­sa­len og Ha­rei­de selv var usik­ker på om ut­tryk­ket var in­nen­for det man kal­ler «par­la­men­ta­risk ord­bruk». Men stor­tings­pre­si­dent Dag Terje An­der­sen sa at hal­le­lu­ja «ikke er par­la­men­ta­risk ukor­rekt».

Bak­grun­nen for det hele var Ha­rei­des spørs­mål til Stol­ten­berg om det er sånn at stats­mi­nis­te­ren ten­ker at små­barns­for­eld­re som vel­ger å ikke gå ut i full jobb etter av­slut­tet for­eldre­per­mi­sjon svik­ter sitt sam­funns­opp­drag?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ab­so­lutt nei

- Nei. Ab­so­lutt nei, re­pli­ser­te stats­mi­nis­ter Stol­ten­berg og la til at noe av det fi­nes­te han har gjort i hele sitt liv er å være sam­men med barna sine. Han la til at han er opp­tatt av å skape et sam­funn som leg­ger til rette for nett­opp mer sam­vær mel­lom for­eld­re og barn.

- Jeg er vel­dig opp­tatt av å legge til rette for at for­eld­re kan være hjem­me sam­men med barn der­som de øns­ker det. Det er selv­sagt en fan­tas­tisk del av sam­fun­net at folk tar seg av barna sine.

- Jeg er litt redd po­li­ti­ke­re som skal ha skrå­sik­re opp­fat­nin­ger om hva som er kor­rekt eller ukor­rekt opp­før­sel, enten noen vel­ger å jobbe vel­dig mye eller vel­dig lite, være hjem­me med barn eller uten barn.

- Det har ikke jeg tenkt å mene noe om. Jeg vil leve i et sam­funn der folk gjør for­skjel­li­ge ting uten at jeg ikke har noen me­ning om det, sa stats­mi­nis­te­ren, og fram­kal­te altså føl­gen­de re­ak­sjon fra Ha­rei­de:

«Jeg er litt usik­ker på om det er et par­la­men­ta­risk ut­trykk, men jeg må si det li­ke­vel: Hal­le­lu­ja».

Førs­te gang

Over­for Dagen be­kref­ter KrF-le­de­ren at det er førs­te gang han har brukt ordet «Hal­le­lu­ja» i Stor­tin­get, men han håper at det ikke be­hø­ver å være siste gang. Han pre­si­se­rer at re­ak­sjo­nen kom som følge av stats­mi­nis­te­ren støt­te til selve prin­sip­pet om for­eld­res valg­fri­het.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- For det er ak­ku­rat dette som er tenk­nin­gen til Kris­te­lig Folke­par­ti, at fa­mi­li­er er for­skjel­li­ge og at fa­mi­li­er må få lov til å velge hva som pas­ser best for dem selv, sier Ha­rei­de.

Han leg­ger til at han li­ke­vel er skuf­fet over at stats­mi­nis­te­ren i sva­re­ne som fulg­te vir­ket langt mer til­bake­hol­den og for­sik­tig.

- Jeg mer­ket at etter at jeg hadde sagt hal­le­lu­ja, så for­svant det po­si­ti­ve. Det ble ty­de­lig at stats­mi­nis­te­ren lurte på om han hadde gått for langt og da be­gyn­te han å snak­ke ned både flek­si­bi­li­te­ten, kon­tant­støt­ten og valg­fri­he­ten.

- Dette er en av de ideo­lo­gis­ke skille­lin­je­ne som kom­mer til å prege valg­kam­pen: Spørs­må­let om vi skal ha en stør­re flek­si­bi­li­tet i fa­mi­li­ens valg av om­sorgs­mo­dell.

- Jeg opp­le­ver li­ke­vel at stats­mi­nis­te­ren hadde behov for å komme med en helt annen stem­me inn i de­bat­ten enn det Thor­kild­sen har stått for så langt, på­pek­te Knut Arild Ha­rei­de.

DAGEN

Familie-debatten

Likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) startet en ny familiedebatt i et intervju i Aftenposten 8. mars.

Der sa hun: «Man kan gjerne si at det er like verdifullt å gå hjemme med barna som det er å være i arbeid, men det er ikke»

Det var utgangspunktet for onsdagens spørsmålsrunde i Stortingets muntlige spørretime