TA TILBAKE PINSEN:Den tidligere redaktøren Oddvar Johansen i Korsets Seier ønsker at pinsevennene skal ta tilbake pinsen, og i sterkere grad opprettholde den som en kristen høytid.

Frykter pinsen vil dø ut som kristen høytid

Pinsepredikant og tidligere redaktør Oddvar Johansen mener pinsen er i ferd med å dø ut som en kristen høytid. Han konstaterer at  pinsehøytiden også i flere pinsemenigheter nesten er helt forsvunnet.

– Det er få pinseforsamlinger som bruker anledningen i  høytiden til å forkynne pinsebudskapet. Pinsen er blitt den store utfarts-og fritidshelgen også blant mange kristne, og slik sett er vi blitt et båtpussende folk i denne høytiden, humrer Johansen.


– Bare i løpet av de siste 10 årene har det blitt vanskeligere å samle folk til møter, gudstjenester og stevner i pinsen. Noen pinsemenigheter følger en god tradisjon og har gjerne egne stevner, men det kunne godt ha vært enda flere. Særlig synes jeg de store forsamlingene på Østlandet kunne har vært tydligere i sin markering av pinsehøytiden. I nyere pinsemenigheter ser vi at høytiden gjerne er helt fraværende, hvor aktiviteten kanskje også er innstilt disse dagene. Nå ønsker jeg ikke bare å dra storslegga mot denne utvklingen, for man kan jammen gjøre større synder i livet enn å bruke tiden på å pusse på båten sin. Men jeg vet at mange pastorer i pinseforsamlinger kjemper med å skape engasjement rundt pinsen, og det er helt klart at bruk av tiden er en utfordring i så måte. Jeg skulle nok ønske at vi pinsevenner i sterkere grad kunne være med å bidra til å opprettholde pinsen som en kristen høytid, mener Johansen



Bredere forankring

Pinsepredikanten som er bosatt i Drammen, har i mange år vært en av de markante pinselederne i norsk pinsebevegelse. Han gikk i fjor av med pensjon etter å ha virket som redaktør i Korsets Seier, men 66-åringen har på ingen måte lagt inn årene. Oddvar Johansen er en etterspurt forkynner, og er stadig på farten og besøker pinseforsamlinger på kryss og tvers i Norge. Og mange vil nok hevde at han er en klassisk pinsevenn i hele sitt vesen, og han legger heller ikke skjul på at de tradisjonelle tegnene som har fulgt pinsebevegelsen er en viktig del av kristenlivet hans. Den såkalte åndsdåpen har tradisjonelt vært noe som har stått sterkt i bevegelsen, men Johansen synes det er betenkelig at flere og flere pinsevenner ikke har erfart dette i sitt eget liv.

– Jeg synes det er bekymringsfullt at såpass mange pinsevenner ikke har opplevd dåp i Den Hellige Ånd. Mange menighetsledere er heller ikke åndsdøpt. For en tid tilbake var jeg sammen med pinseledere i Sverige, og de var overrasket over å høre at mange pinsevenner i Norge ikke har erfart denne opplevelsen. Men når det er sagt, er det svært positivt at det er en bredere forankring når det gjelder dåpen i Den Hellige Ånd blant kristne i ulike sammenhenger her i Norge. Det er mange flere enn de klassiske pinsevennene som døpes i Den Hellige Ånd nå enn hva tilfellet var tidligere. Men vi trenger en fornyelse av dette i vår egen sammenheng, for det er jo nettopp dette som er pinsebevegelsen.

– Men hvorfor er dette så viktig?

– Fordi vi ikke ønsker å være et folk som står med lua i hånden i et stadig mer sekularisert samfunn, men som står på barrikadene for Guds sak. Jeg mener det da er en stor styrke å være døpt i Den Hellige Ånd, som gir kraft til liv og tjeneste

– Hva betyr dette med åndsdåp i ditt eget liv?

– Jeg opplever at dåpen i Den Hellige Ånd gir meg ekte glede i det jeg driver med, og det gir kraft og utrustning til å tjene Gud.

– Men kan man ikke oppleve disse tingene i sitt kristenliv uten at man er åndsdøpt?

– Jo, det er klart, men jeg tror det gir en spesiell dynamikk i livet ditt når du er åndsdøpt. Gud står med oss enten livet går i opp- eller nedoverbakke. Å være døpt i Den Hellige Ånd gir selvsagt ingen garanti for at ting skal bra bra for all framtid, men jeg tror det gir kristenlivet en  ekstra dimensjon, svarer Oddvar Johansen.

Pinsepredikanten forteller at han selv var 13 år gammel da han fikk oppleve dåpen i Den Hellige Ånd. Det skjedde under et møte med Åge Samuelsen, og Oddvar fikk oppleve at en helt spesiell kraft gikk gjennom ham. Erfaringen var en sjelsettende opplevelse. For siden den gang har åndsdåpen vært en viktig del av livet til den sprudlende pinsevennen.

Nå gleder han seg til pinsehelgen hjemme i Drammen. Den skal han tilbringe sammen med familien, sin, men det blir også besøk i pinsemenigheten Filadelfia i løpet av pinsehøytiden.


DM