Fortsatt usikkert for ideelle omsorgs-tilbydere

Regjeringen ønsker seg en avtale med ideelle tilbydere innenfor barnevern og rusomsorg. Men hvordan avtalen blir vil ansvarlig statsråd ikke si noe om ennå.

I Stor­tin­get ons­dag lovet bar­ne-, like­stil­lings- og in­klu­de­rings­mi­nis­ter Solveig Horne (Frp) at re­gje­rin­gen skal spil­le på lag med ide­el­le or­ga­ni­sa­sjo­ner og ide­ell sek­tor.

- Vi vil vi­dere­føre en av­ta­le, men inn­hol­det i av­ta­len vil jeg gjer­ne komme til­ba­ke til. Men jeg kan love at KrF vil bli tatt med på råd i denne saken, sa hun til spør­re­ren, KrF-re­pre­sen­tan­ten Geir Jør­gen Bekke­vold.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det var KrF som i sin tid la press på re­gje­rin­gen som førte til at det ble inn­gått en av­ta­le i 2012 mel­lom det of­fent­li­ge og Ide­elt Nette­verk, Fri­vil­lig­het Norge og KS Be­drift om sam­hand­ling på om­sorgs­om­rå­det.

Bekke­vold ville altså ha svar på om stats­rå­den var inn­stilt på å vi­dere­føre av­ta­len.

Solid ar­beid

Solveig Horne un­der­stre­ket at de ide­el­le om­sorgs­til­by­de­re er vik­ti­ge og at de gjør en solid inn­sats. Hun viste til at sam­ar­beids­av­ta­len sier at man skal bruke først de of­fent­li­ge, så de ide­el­le og der­nest de kom­mer­si­el­le til­by­der­ne.

- For meg er det vik­tig at vi ten­ker på barna og ikke på hvil­ken sty­rings­form hjelpe­til­ta­ke­ne har. Sam­ar­beids­av­ta­len som re­gje­rin­gen skal gjen­nom­gå, hand­ler også om rus­vern­s­ek­to­ren. Det er også noe re­gje­rin­gen øns­ker å be­nyt­te seg av og gi til­by­der­ne gode og for­ut­sig­ba­re av­ta­ler.

Stats­rå­den ga ingen yt­ter­li­ge­re løf­ter for fram­ti­den, men samt­li­ge spør­re­re og sva­re­ren var enige i ut­gangs­punk­tet: Det er bar­nas beste som er det vik­tigs­te i denne saken.

Nye sig­na­ler

Ar­bei­der­par­ti­ets Sonja Mandt stil­te spørs­mål om samme tema i den or­di­næ­re spørre­ti­men.

Hun viste til at den om­tal­te av­ta­len for in­sti­tu­sjons­plas­ser i barne­ver­net går ut 1. ja­nu­ar 2015, og at det har kom­met sig­na­ler fra re­gje­rin­gen om ve­sent­li­ge end­rin­ger i det som har vært an­buds­prak­sis, ved at de ide­el­le og ikke-kom­mer­si­el­le til­bu­de­ne ikke len­ger skal prio­ri­te­res.

Mandt ville ha Hor­nes svar på hvor­dan re­gje­rin­gen har plan­lagt å gjen­nom­føre kom­men­de an­buds­run­der og om de vil følge opp sam­ar­beids­av­ta­len med ide­el­le som den rødgrøn­ne re­gje­rin­gen inn­gikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det øns­ket fikk hun ikke opp­fylt. Det enes­te Horne ville svare var at «denne re­gje­rin­gen øns­ker å ha en god dia­log med ide­el­le sek­tor for å drøf­te sen­tra­le spørs­mål og ramme­vil­kår knyt­tet til le­ve­ran­se av om­sorgs­tje­nes­ter. Re­gje­rin­gen har der­for satt i gang et ar­beid mel­lom de be­rør­te de­par­te­men­ter for å av­kla­re den vi­de­re hånd­te­rin­gen av av­ta­len.».

Sonja Mandt re­pli­ser­te at sig­na­le­ne fra stats­rå­den fører til mer usik­ker­het og utrygg­het både for barn, ung­dom og an­sat­te i og med at hun sier at all ka­pa­si­tet skal ut­nyt­tes.

­- Sva­ret viser at det er vik­ti­ge­re å ta vare på kon­kur­ran­se og kom­mer­si­el­le ak­tø­rer enn gode of­fent­li­ge og ide­el­le til­bud og en sam­ar­beids­av­ta­le som har fun­gert godt, sa Vest­fold-re­pre­sen­tan­ten.

DAGEN

Privat omsorg

I 2012 inngikk den rødgrønne regjeringen en avtale om samhandling mellom offentlig i ideell sektor på omsorgsområdet.

Tunge pensjonsforpliktelser og utfordrende anbudsrunder har ført til at driften ved flere ideelle institusjoner er truet og noen allerede nedlagt.

Avtalen mellom de ideelle og det offentlige går ut om et år.

Les også
Mener kontantstøtten bidrar til barnefattigdom