Statsminister Jens Stoltenberg og første kvinnelige stortingspresident Kristi Kolle Grøndal. (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)

Folket feiret stemmeretten med statlig bløtkake

Stats­mi­nis­ter Jens Stol­ten­berg span­der­te bløt­kake og bol­ler, men min­net om at byr­de­ne i sam­fun­net fort­satt er skjevt for­delt.

Eids­volds plass foran Stor­tin­get var fylt til treng­sel da stemme­ret­ten fei­ret sin 100-års­burs­dag i strå­len­de som­mer­vær.

Klok­ka 15 star­tet folke­fes­ten i Oslo sen­trum ved at Stol­ten­berg en­tret sce­nen som var bygd opp på mot­satt side av plas­sen fra der Løve­bak­ken og Stor­tin­get lig­ger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Med Linn Skå­ber som kon­fe­ran­sier lå det over­ras­kel­ser i luf­ten, og Stol­ten­berg ble da også in­tro­du­sert som «en som nors­ke kvin­ner har lært å bli glad i «, mens hun selv, som se­re­moni­mes­ter, så seg som burs­da­gens gave til men­ne­ne.

Så gikk det slag i slag, først med bar­nas fa­vo­ritt Fan­tor­an­gen, så Kvin­de­li­ge Stu­den­ters Sang­for­ening, unge rap­dan­se­re, fest­opp­tog fra Råd­hu­set til Eids­volls plass, Mari Boine og Bi­g­bang.

Likt og ulikt

En bro­ket for­sam­ling av folk som var på vei hjem fra job­ben, tu­ris­ter som vif­tet for­vir­ret med sine kart over Oslo etter å ha hav­net midt i en stemme­retts­fei­ring, og stor­tings­re­pre­sen­tan­ter som nøt sol­skin­net etter mons­ter­da­ger inne i salen, skap­te en ge­mytt­lig stem­ning på den lille plas­sen.

Da Stol­ten­berg vars­let bløt­kake på sta­tens reg­ning, ga folk seg ende over og stil­te seg umid­del­bart i lange køer. Og det var ingen hvem som helst som delte ut kaker. Stats­mi­nis­te­ren tok selv en kort økt, mens parti­le­de­re som Erna Sol­berg, Siv Jen­sen, Trine Skei Gran­de og Audun Lys­bak­ken sto løpet ut og gjor­de mer ma­nu­elt ar­beid enn på lenge, godt as­sis­tert av sine par­la­men­ta­ris­ke le­de­re.

Det ble bløt­kake til alle som ville ha, også en hånd­full lett for­tum­le­de rom­tig­ge­re som etter å ha slitt for­tau­ene for lite i uke­vis, plut­se­lig ble over­dyn­get med gra­tis kake og kaffe.

Store kaker

Sam­son sto for kake­ba­kin­gen og opp­lys­te til NTB at 16 bløt­ka­ker av det store sla­get, ikke de van­li­ge runde, og 4000 bol­ler, gikk unna på en halv­time.

- Dette er årets aller vik­tigs­te burs­dags­fei­ring. Ikke noen annet stor­tings­ved­tak enn stemme­rett for kvin­ner har be­tydd mer. Kvin­ne­ne for­and­ret ar­beids­li­vet og fa­mi­lie­li­vet i Norge. Men det kom ikke av seg selv. Både den re­for­men og se­ne­re like­stil­lings­ved­tak er blitt kjem­pet gjen­nom, sa stats­mi­nis­te­ren.

Han min­net også om at kvin­ner fort­satt job­ber mer enn menn, og at ingen må lene seg til­ba­ke og tro at alt er i orden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Når vi får til så mye i det nors­ke sam­fun­net, er det fordi like­stil­lin­gen er kom­met så langt, sa stats­mi­nis­te­ren.

En lang kamp

Den se­riø­se delen av fei­rin­gen ble unna­gjort inne i stor­tings­sa­len tid­li­ge­re på dagen, der stor­tings­pre­si­dent Dag Terje An­der­sen loset re­pre­sen­tan­te­ne gjen­nom kam­pen for kvin­ners ret­tig­he­ter fra 1890 og fram til i dag.

Etter at saken var blitt dis­ku­tert i Stor­tin­get 15 gan­ger, fikk nors­ke kvin­ner stemme­rett på lik linje med menn 11. juni 1913.

På til­hø­rer­ben­ken i Stor­tin­get satt flere av dem som har satt spor etter seg i like­stil­lings­kam­pen: Nor­ges førs­te og enes­te kvin­ne­li­ge stats­mi­nis­ter, Gro Har­lem Brundt­land, Nor­ges førs­te stor­tings­pre­si­dent, Kir­sti Kolle Grøn­dahl, og To­rild Skard, som var førs­te kvin­ne i pre­si­dent­ska­pet.