Flere hundre drept i Sør-Sudan

Opp mot 500 men­nes­ker er drept i kam­per mel­lom ulike deler av hæren i Sør-Su­dan, iføl­ge en FN-tje­neste­mann. Flere nord­menn har søkt til­flukt i den nors­ke am­bas­sa­den i Juba.

- Am­bas­sa­den har tatt imot noen nord­menn som har kom­met dit og øns­ket å være der i ste­det for på sine re­spek­ti­ve bo­ste­der. Dette drei­er seg om et lite an­tall per­soner, sier Frode An­der­sen i UD til VG.

FN-di­plo­ma­ter sier lo­ka­le kil­der i ho­ved­sta­den Juba opp­ly­ser at mel­lom 400 og 500 per­soner er drept. Men tal­let er ikke of­fent­lig be­kref­tet av FN. Li­ke­ne av de drep­te er frak­tet til syke­hus i ho­ved­sta­den.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

800 andre er såret i kam­pe­ne mel­lom sol­da­ter som er lo­ja­le mot pre­si­dent Salva Kiir og sol­da­ter som støt­ter en op­po­si­sjons­le­der.

Bren­de be­kym­ret

Nors­ke myn­dig­he­ter er be­kym­ret for ut­vik­lin­gen i Sør-Su­dan etter flere dager med vol­de­lig uro og an­kla­ger om kupp­for­søk.

- De siste da­gers kamp­hand­lin­ger i Sør-Su­dan er svært uro­vek­ken­de. Vi opp­ford­rer alle par­ter til å avstå fra bruk av vold samt å bidra til å finne en po­li­tisk løs­ning på kon­flik­ten, sier uten­riks­mi­nis­ter Børge Bren­de (H).

USA har be­ord­ret alle sine am­bas­sade­an­sat­te som ikke må bli igjen, om å for­la­te lan­det.

Av­vi­ser et­nisk kon­flikt

- Vi er eks­tremt be­kym­ret. Det er uten tvil høye døds­tall, sier Frank­ri­kes FN-am­bas­sa­dør Ge­rard Araud, iføl­ge BBC. Han ad­va­rer om at kon­flik­ten kan ut­vik­le seg til en bor­ger­krig mel­lom de to størs­te et­nis­ke grup­pe­ne i lan­det, din­ka­ene og nue­re­ne.

Men iføl­ge Simon Kun Puoch, en høyt­stå­en­de tje­neste­mann i re­gje­rings­ap­pa­ra­tet i Juba, er det ikke snakk om en et­nisk kon­flikt.

- Det fin­nes folk som sier at at det som har hendt er mel­lom din­ka­er og nuere. Men vi som leder dette lan­det, vil un­der­stre­ke at det ikke er sant.

Kupp­for­søk

Det har vært harde sam­men­støt i Sør-Su­dan de siste da­ge­ne etter et an­gi­ve­lig kupp­for­søk mot pre­si­dent Salva Kiir. Kiir hev­der at hans tid­li­ge­re vise­pre­si­dent Riek Machar sto bak. Men det av­vi­ser Machar.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tirs­dag opp­lys­te re­gje­rin­gen at ti frem­stå­en­de po­li­ti­ke­re, in­klu­dert en tid­li­ge­re fi­nans­mi­nis­ter, er blitt på­gre­pet.

Kri­sen ble dis­ku­tert i FNs sik­ker­hets­råd tirs­dag. Med­lem­me­ne av rådet ble for­talt at kam­pe­ne i ho­ved­sak tro­lig for­går mel­lom de et­nis­ke grup­pe­ne.

Søkt til­flukt

Opp til 20.000 si­vi­le sør­s­u­da­ne­re har søkt til­flukt i to FN-lei­re i ho­ved­sta­den Juba. FNs spe­sial­ut­sen­ding i Sør-Su­dan, Hilde Fra­fjord John­son, ber inn­sten­dig alle krig­fø­ren­de grup­per om å avstå fra vold ret­tet mot be­stem­te et­nis­ke grup­per.

Kam­pe­ne i Juba brøt ut søn­dag kveld. De av­slø­rer dype et­nis­ke spen­nin­ger i det bare to og et halvt år gamle lan­det.

Sol­da­ter skal ha be­gynt å gjen­nom­søke pri­va­te hjem i Juba. Iføl­ge rap­por­ter går de fra hus til hus, og Fra­fjord John­son un­der­stre­ker at det er behov for di­si­plin og kon­troll i re­gje­rings­styr­ke­ne. (©NTB)

Les også
Tolv FN-ansatte drept i Sør-Sudan
Les også
Sør-Sudans ambassadør stiller spørsmål ved gjerningsmannens nasjonalitet