FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, advarer om økende rasisme i Europa. Foto: Reuters / NTB scanpix

FN bekymret over mer rasistisk politikk i Europa

FNs høykommissær for menneskerettigheter er bekymret over økningen i rasistisk retorikk i Europa og advarer om at innvandringsfiendtlig ordbruk kan føre til alvorlige brudd på menneskerettighetene.

– Jeg er urolig over den siste tidens økning av innvandringsfiendtlige og rasistiske talemåter og religiøs intoleranse langs hele det politiske spekteret i flere land i Vest-Europa, sa FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay da hun tirsdag åpnet FNs menneskerettsråds sesjon i Genève.

Pillay viser til hvor godt euroskeptiske, innvandringsfiendtlige partier som spiller på fremmedfrykt, gjorde det under EU-valget nylig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det nye EU-parlamentet inkluderer blant annet en tysk partileder som har sagt at «Europa er et kontinent for hvite og må også være det framover», sa Pillay med henvisning til Udo Voigt i det ekstremistiske partiet Tysklands nasjonaldemokratiske parti (NPD).

Pillay er også skeptisk til Marine Le Pen, leder for det franske Nasjonal front.

– Hun har sammenlignet fredelige muslimske gatebønner med nazistenes okkupasjon av hennes eget land, sa Pillay, som også trakk fram en italiensk EU-parlamentariker, som er dømt for å ha satt fyr på innvandrere som sov under en bru.

– Slike uttalelser og handlinger er langt fra harmløse, spesielt når de kommer fra politiske ledere, sa Pillay.