UNDERVISER: Joel har laget et arbeidshefte til en fjerdeklasse ved Danielsen skoler, der han skulle undervise i politikk dagen etter at Dagen møtte ham til intervju.

Elleveåring blogger om valgkampen

Joel Ystebø (11) blogger om politikk og lager klasseavis hvor han intervjuer Siv Jensen og Erna Solberg. Men KrF-medlem får han ikke bli.

Valg­kamp­åp­ning for Kris­te­lig Folke­par­ti: Unge Joel Yste­bø føl­ger in­tenst med fra ba­kers­te benk når parti­le­der Knut Arild Ha­rei­de har ordet.

Parti­le­de­ren har nett­opp en­tret presse­kon­fe­ran­sen i Ber­gen hvor han hils­te Joel som en gam­mel kjen­ning. Gut­ten sit­ter ved siden av Norge IDAG-re­dak­tør og far Bjar­te Yste­bø.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gut­ten som denne uken be­gyn­ner i 7. klas­se er li­den­ska­pe­lig in­ter­es­sert i po­li­tikk.

- Jeg synes bare det er gøy, sier han selv når Dagen tref­fer han for­mid­da­gen etter valg­kamp­åp­nin­gen. Han sit­ter ved stue­bor­det hjem­me i Fyl­lings­da­len med ut­sikt til to av Ber­gens syv fjell og ber om et glass vann når pappa Bjar­te kan tilby både Pepsi Max og saft.

Vil folk høre?

- Når be­gyn­te du å in­ter­es­se­re deg?

- Gans­ke tid­lig, før jeg be­gyn­te med bloggen . Blog­gen star­tet jeg for lenge siden, da jeg var ni eller ti år. Da var jeg nok ikke så flink til å skri­ve inn­legg. Men så ville jeg få flere in­ter­es­sert i po­li­tikk, så i fjor som­mer be­gyn­te jeg å blogge om politikk. Men så tenk­te jeg: Bryr folk seg om hva jeg skri­ver? Jeg er jo bare 11 år.

- Bryr folk seg?

- Ja, at folk leser og er in­ter­es­sert liker jeg vel­dig godt. Jeg får mange til­bake­mel­din­ger.

- Men mange barn og en del voks­ne synes po­li­tikk er kje­de­lig?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg har all­tid synes det var gøy, selv om ikke alle and­res synes det.

Ring­te Ap

Joel kom­mer sta­dig til­ba­ke til skole­po­li­tikk. Han går på den krist­ne fri­sko­len Ber­gen Krist­ne Grunn­sko­le og kan ikke få rost læ­re­re og rek­tor nok.

Men barn skal ikke være på sko­len hele dagen, mener han - og det har han ment lenge.

Sju år gam­mel ring­te han egen­hen­dig til Ar­bei­der­par­ti­et sen­tralt for å klage på for­slag om å inn­føre hel­dags­sko­le og at par­ti­et hadde fjer­net kris­ten­doms­fa­get i sko­len.

Te­ma­et opp­tar ham frem­de­les.

- Jeg ble vel­dig pro­vo­sert førs­te gang jeg hørte om at den rødgrøn­ne re­gje­rin­gen har prøvd å legge ned så mange krist­ne sko­ler. De tør ikke helt å si det, men de har prøvd å legge ned mange.

- Men etter fri­skole­for­li­ket er det god­kjent en rekke krist­ne fri­sko­ler under den rødgrøn­ne re­gje­rin­gen?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det blir for dyrt for dem å ikke god­kjen­ne dem. Jeg sier ikke at de prø­ver å legge ned alle pri­vat­sko­ler, men de er fiendt­lig mot dem, og det er mange saker jeg bren­ner for, sier Joel og for­tel­ler be­kym­ret om den krist­ne kul­tur­ar­ven som er i ferd med å for­svin­ne.

Lånte bok av Sira Myhre

- Jeg har levd bare i snart 12 år, men jeg har jo lest at det var kir­ken som byg­get opp syke­hus og om­sorgs­sen­ter. Nå vil de kver­ke dem og ha alt inn i det of­fent­li­ge. Det liker jeg ikke.

Gut­ten leser en rekke nett­avi­ser hver dag og har etter­lyst flere po­li­tis­ke bøker på skole­bi­blio­te­ket. Den førs­te han fant i bi­blio­te­ket var en inn­fø­rings­bok i po­li­tikk for barn av Aslak Sira Myhre. Boken var grei, den, men Joel un­der­stre­ker at han ikke er enig med Sira Myhre i ting han har sagt i andre sam­men­hen­ger. Han snur seg mot faren.

- Han er vel ikke aktiv i po­li­tikk nå? spør Joel.

- Han er leder av Lit­te­ra­tur­hu­set i Oslo, sva­rer faren.

- Var han ikke leder i Rødt?

- Jo, be­kref­ter faren som går forbi stue­bor­det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

In­ter­vju­et Siv og Erna

Barne­skole­ele­ven har også lest deler av parti­pro­gram­met til KrF og Høyre for å bli bedre kjent med syns­punk­te­ne deres.

Når faren ar­ran­ge­rer Oslo Sym­po­si­um, er Joel å finne på bak­rom­met sam­men med Frp-le­der Siv Jen­sen, Høy­re-le­der Erna Sol­berg og KrF-le­der Knut Arild Ha­rei­de. Da er han jour­na­list for klasse­avi­sa og sik­rer eks­klu­si­ve in­ter­vju med lan­dets frems­te po­li­ti­ke­re.

Han har sendt mail til Frps nest­le­der Ketil Sol­vik-Ol­sen og stilt spørs­mål til Ha­rei­de i nett­de­batt om land­bruks­po­li­tikk.

- Men det spørs­må­let hand­let ikke om land­bruks­po­li­tikk?

- Jeg er ikke så in­ter­es­sert i land­bruks­po­li­tikk.

- Men du er in­ter­es­sert i re­gje­rings­sam­ar­bei­det?

- Ja. Det er noen i KrF som ikke vil sam­ar­bei­de i re­gje­ring med Frp. Par­ti­et er opp­tatt av krist­ne ver­di­er og gir full støt­te til Is­rael. Det er bra. Men det er andre ting jeg ikke liker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hva da?

- Al­ko­hol­po­li­tik­ken. Mind­re av­gif­ter fører til mer bruk. Så er jeg imot deres ja til aktiv døds­hjelp. Det er der­for jeg hører til i KrF, jeg er enig med dem i de sa­ke­ne jeg er spe­si­elt in­ter­es­sert i.

Får ikke bli med­lem

Men med­lem i par­ti­et får han ikke bli. Der er det 13-års­gren­se for å bli med i KrFU. Selv om han send­te fore­spør­sel om å få smet­te inn et par år før, var det intet unn­tak å få.

- Hva synes du om Høyre som vil ha ka­rak­te­rer fra 5. klas­se?

- Jeg er usik­ker. Mange i klas­sen min sier at det er kult med ka­rak­te­rer. Men hvis man får dår­li­ge ka­rak­te­rer i 5. klas­se, får man vel­dig dår­lig mo­ti­va­sjon når man be­gyn­ner på ung­doms­sko­len. Så jeg synes ikke det er nød­ven­dig.

Han rei­ser seg og fin­ner frem et opp­gave­hef­te han har laget til 4. klas­se på Da­ni­el­sen skole på Sotra. Dagen etter skal han un­der­vi­se dem i val­get 2013 og de­mo­kra­ti. Hef­tet er pry­det av alle stor­tings­par­ti­enes logo, samt Miljø­par­ti­et De Grøn­ne.

- De er så store nå, for­kla­rer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Men De Krist­ne har du ikke med?

- Nei, men så er de ikke så store, hel­ler.

Keeper

Bare én annen ting kan måle seg med po­li­tikk i Joels in­ter­es­ser: fot­ball.

- Jeg plei­er å si til de i klas­sen: Fot­ball og po­li­tikk er livet. Hva skul­le vi gjort uten det?

Han er keeper på laget, og i til­legg spil­ler han litt piano, men der er li­den­ska­pen be­ty­de­lig la­ve­re.

I frem­ti­den har han pla­ner om å drive med fot­ball som hobby og helst po­li­tikk på hel­tid.

- Hva ville du gjort hvis du var stats­mi­nis­ter i Norge for én dag?

- Stemt på KrFs for­slag om at minst femti pro­sent av re­li­gions­fa­get i den of­fent­li­ge sko­len skal være kris­ten­dom. For man får ikke gjort så mye på én dag.

DAGEN

Joel Ystebø

11 1/2 år

Går i 7. klasse ved Bergen Kristne Grunnskole

Bor i Fyllingsdalen i Bergen sammen søstrene Elisabeth (5 1/2) og Miriam (8), mor Linda Merethe Pahr Ystebø og far Bjarte Ystebø

Spiller fotball for FK Fyllingsdalen

Lidenskapelig opptatt av politikk

Blogger om politikk på joel.no