Derfor feirer vi Kristi Himmelfartsdag

I ti år bodde Torkild Masvie to høyder nord for Oljeberget. Det gav ham en bevissthet om hvor Jesus forlot oss og hvor han skal komme tilbake.

Dagen markeres alltid 40 dager etter påske og ti dager før pinse, en høytidsdag klemt inne mellom to store, kristne høytider. I Lukas 24 leser vi at Jesus førte disiplene ut mot Betania. Der løftet han hendene og velsignet dem. Mens han gjorde det, ble han tatt opp til himmelen. Reaksjonen til disiplene var sterk og spontan. De falt på kne og tilba ham, før de vendte tilbake til Jerusalem i stor glede.

Apostelgjerningene 1 forteller at det kom to menn i hvite klær da disiplene sto og stirret mot himmelen. «Denne Jesus som ble tatt bort fra dere opp til himmelen, han skal komme igjen på samme måte som dere har sett ham fare opp til himmelen», sier de.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Med vitner til stede

Torkild Masvie, som torsdag blir landets første biskop i Den Lutherske Kirke i Norge, peker på forskjellen mellom da Jesus kom og da han forlot denne verden.

– Han kom på en umerkelig måte, fordi han var ni måneder i Marias livmor. Hun var den eneste som visste om ham i starten. Da han forlot oss, skjedde det med vitner til stede. Trøsten er at Jesus skal komme tilbake, og at det bare et tidsspørsmål før det skjer. Vi har aldri vært nærmere hans gjenkomst enn nå, sier han.

Som utsending for Israelsmisjonen bodde Torkild Masvie med utsikt mot oljeberget, der Jesus fór opp til himmelen.

– Dagen er viktig fordi den fastholder at Jesus levde blant oss. Kristi Himmelfartsdag er konkret tidfestet og lokaliserbart geografisk. Den er et vitnesbyrd om at vår tro ikke handler om idéer og prinsipper. Vi tilber Guds sønn som har vært her, sier han.

Vitner i Jerusalem

Masvie understreker at da Jesus ga sine disipler befaling om å være vitner i Jerusalem og hele Judea, i Samaria og helt til jordens ende, så mente han akkurat det.

– Vi overfører gjerne det han sa til at vi kan være vitner på hjemplassen og i byen der vi bor. Men det er ikke det Jesus sier her. Han ber dem ikke å være vitner der de bor. Disiplene må faktisk melde flytting, fordi Jesus har kalt dem til å være vitner i Jerusalem og hele Judea og så videre. Dette blir en av de viktige tingene i min preken i dag; at vi må være vitner i Jerusalem også. Ingen kirke er for liten til å ta sin del av misjonsoppdraget, understreker han.

Messiaskirken, der Masvie har vært pastor i 12 år, holder til i Oslo. I leide lokaler har det ikke vært mulig for dem å feire Kristi Himmelfartsdag.

– Det er synd, for det er en dag vi ikke må miste. Når vi slutter å holde høytid, kan det skje hos oss som i de fleste land; at dagen forsvinner som helligdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Allestedsnærværende

«Ved å bli tatt opp til himmelen på Kristi Himmelfartsdag, blir Jesus allestedsnærværende. Han er ikke lenger bundet til et bestemt sted eller en bestemt tid,» står det påbibel.no.

Jesu himmelfart ga plass for at Den hellige ånd kunne komme til jorden. Samtidig rommer dagen det aspektet at Jesus får del i Guds makt og ikke lenger er begrenset av tid og rom, på samme måte som oss.