Uro, men ingen oppsigelser

Mye tyder på at mange gjør som Gunn Waage Austad. De velger å bli værende i sine kirkelige stillinger etter kirkemøtevedtaket.

En stikkprøve Dagen har gjort i tre store kirkelige fellesråd viser at ingen har sluttet på grunn av vedtaket om å utvikle en vigselsliturgi og forbønnsliturgi for likekjønnede par.

Bjørg Sveinall Øgaard, assisterende kirkeverge i Bjørgvin, opplyser at saken har vakt et sterkt engasjement, og at trosopplærere forrige uke møtte biskop Halvor Nordhaug for å snakke om hvordan de skal forholde seg til at kirken nå har to ulike syn. Det var forøvrig de ansatte som tok initiativ til møtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I dialog

Sveinall Øgaard forteller at de er i dialog med kantorer og kirketjenere, som er de to gruppene innen kirken som det er mest aktuelt å lage ordninger for.

– Som arbeidsgiver skal vi sørge for at ansatte som ikke ønsker å delta i en vigsel med likekjønnede skal slippe det. Samtidig skal vi sørge for at det er tilgjengelig personale ved seremonier. Det tror jeg vi skal få til på en grei måte, sier Sveinall Øgaard.

Glad for vedtaket

Øyvind Stabrun, kirkesjef i Asker Kristelige Fellesråd, er heller ikke kjent med at noen har sagt opp etter kirkemøtevedtaket.

– Har du registrert noe uro blant de ansatte etter vedtaket i vår?

– Nei. For oss har uroen mest vært knyttet til kommune­sammenslåing og endring i ­organisasjonsstrukturen.

– Og dere har heller ikke lagt til rette for samtaler med ansatte?

– Nei, det har ikke blitt tatt initiativ til samtaler hos oss.

Stabrun sitt inntrykk er at de ansatte stort sett er glade for at kirken har kommet dit de er i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Nå kan vi bruke energien på andre ting enn å diskutere vigsel av likekjønnede, men det gjenstår å se når liturgien kommer på plass, sier Stabrun.

– Alle sammensetninger

Svein Inge Thorstvedt, kirkeverge i Stavanger kirkelige fellesråd, har ingen total oversikt, men er ikke kjent med at noen har meldt seg ut.

– Vi har alle slags sammensetninger i våre staber, opplyser han.

– Er du overrasket over at ingen ansatte har sluttet?

– Nei, jeg ville nok blitt mer forbauset om enkelte fant at de ikke kunne tjenestegjøre i kirken. Enhver må ta opp med seg selv hvilket forhold de vil ha til kirken de har gjort tjeneste i. Uansett resultat fortjener de respekt, mener han.

Ifølge Thorstvedt er det fortsatt stor uro blant kirkemedlemmer i Stavanger bispedømme etter vedtaket i vår.

– Det har vært høye bølger og bruduljer tidligere, men det grunnleggende for kirken har alltid vært at mennesker skal få møte Jesus. Det er det som har båret kirken, sier han.