Budsjett med blåskjær trer i kraft

Med Høyre og Frp ved roret inn­le­des 2014 med sym­bol­tun­ge skat­te- og av­gifts­kutt. For Frp-le­der og fi­nans­mi­nis­ter Siv Jen­sen er skro­tin­gen av arve­av­gif­ten ro­si­nen i pølsa.

- Jeg er selv­føl­ge­lig vel­dig godt for­nøyd med at arve­av­gif­ten blir borte fra 1. ja­nu­ar. Den har vært gjen­stand for mye po­li­tisk de­batt så lenge jeg har vært po­li­ti­ker, sier Siv Jen­sen i et in­ter­vju med NTB.

Mange har sagt mye om arve­av­gif­ten, det meste av det ne­ga­tivt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Men det måtte altså enHøyre/Frp-re­gje­ring til for at den fak­tisk skul­le bli fjer­net, leg­ger hun til med et stort smil.

Jen­sen er også godt for­nøyd med at skatt på al­min­ne­lig inn­tekt går ned, at minste­fra­dra­get på pen­sjons­inn­tekt heves og at sær­fra­dra­get for store syk­doms­ut­gif­ter ble opp­rett­holdt.

- Det siste betyr mye for dem som har store ut­gif­ter som følge av syk­doms­bil­det sitt, sier Jen­sen.

Gir og tar

2014-bud­sjet­tet som Høyre/Frp-re­gje­rin­gen har for­hand­let fram medVenst­re ogKrF, in­ne­bæ­rer ingen dra­ma­tis­ke end­rin­ger i skat­te- og av­gifts­sys­te­met. Li­ke­vel har bud­sjet­tet fått et klart preg av skat­te- og av­gifts­let­tel­ser.

Skat­ten på al­min­ne­lig inn­tekt for både sel­ska­per og per­soner blir re­du­sert fra 28 til 27 pro­sent. Minste­fra­dra­get i pen­sjons­inn­tekt økes fra 26 til 27 pro­sent, og per­son­fra­dra­get i skatte­klas­se 2 for ek­te­par re­du­se­res til 72.000 kro­ner for inn­tekts­året 2014. Den mye om­tal­te for­mues­skat­ten blir re­du­sert i 2014, slik at sat­sen nå blir 1,0 pro­sent, og bunn­fra­dra­get øker.

På den annen side blir det klart mind­re guns­tig å ha lån i Hus­ban­ken og Sta­tens pen­sjons­kas­se. Det skyl­des at den så­kal­te norm­ren­ten økes fra 0,5 til 1,25 pro­sent fra 1. mars, noe som vil gjøre disse lå­ne­ne dy­re­re å be­tje­ne.

I til­legg in­ne­bæ­rer 2014 høy­ere trygde­av­gift, noe mange av lan­dets pen­sjo­nis­ter vil merke.

Gren­se­ne for bo­lig­spa­ring for ung­dom (BSU) blir økt til 25.000 kro­ner i året og to­talt spare­be­løp til 200.000. Også gren­sen for fra­drag for gaver til fri­vil­li­ge or­ga­ni­sa­sjo­ner blir økt, fra 12.000 til 16.800.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ser mot 2015

Op­po­si­sjo­nen har ikke nølt med å hevde at det bud­sjet­tet som Høyre/Frp-re­gje­rin­gen har satt sitt stem­pel på, tar fra de fat­ti­ge og gir til de rike. De peker blant annet på den re­du­ser­te for­mues­skat­ten og fjer­ning av arve­av­gif­ten.

Den rødgrøn­ne op­po­si­sjo­nen har også frem­holdt at de som har mye fra før, vil merke let­tel­sen i for ek­sem­pel for­mues­skat­ten best.

Siv Jen­sen ser det mot­satt. Hun mener en­kelt­til­tak vil gjøre at folk mer­ker re­gje­rings­skif­tet, og at end­rin­ge­ne skjer gjen­nom flere skritt i rik­tig ret­ning.

- Grad­vis kom­mer vel­ger­ne til å merke at det er et takt­skif­te, sier Frp-le­de­ren.

- Al­ter­na­ti­vet er at man går i feil ret­ning.

Etter valg­sei­e­ren arvet den nye re­gje­rin­gen de rødgrøn­nes bud­sjett for 2014. De bor­ger­li­ge par­ti­ene gjor­de noen end­rin­ger, men tar nå i ja­nu­ar fatt på job­ben med å sne­kre sitt førs­te «egne» bud­sjett.

Det knyt­ter seg blant annet stor spen­ning til hvor sterk den øko­no­mis­ke veks­ten blir i Norge frem­over. Pro­gno­se­ne peker i ret­ning av svek­ket vekst neste år, noe som kan gjøre det enk­le­re for re­gje­rin­gen å for­sva­re økt bruk av olje­pen­ger for å sti­mu­le­re øko­no­mi­en. (©NTB)