Breivik sendte klagebrev om brevsensur

Den terrordømte fangen hevder Ila feng­sel siden 8. au­gust i fjor har stop­pet «flere enn 450 fullt lov­li­ge brev», der­iblant tre es­says. Fengselet bruker to årsverk på å kontrollere Breiviks brev.

Ter­ror­døm­teAn­ders Behring Brei­vik send­te nylig et brev til avi­sen Mor­gen­bla­det der han hev­der han blir kneb­let og ilagt et nes­ten full­sten­dig brev­for­bud.

Iføl­geMor­gen­bla­det på­står Brei­vik at Ila feng­sel siden 8. au­gust i fjor har stop­pet «flere enn 450 fullt lov­li­ge brev», der­iblant tre es­says. «I april måned alene har så mange som 127 av 130 ut­gå­en­de og flere inn­gå­en­de brev blitt stop­pet», hev­der Brei­vik i bre­vet som han har un­der­teg­net med tit­te­len parti­sek­re­tær i det nors­ke fa­scist­par­ti.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I bre­vet skri­ver han om «kri­mi­nal­om­sor­gens to­tal-kneb­ling» og bru­ker ut­trykk som «lit­te­rær lyn­sjing». Iføl­ge Mor­gen­bla­det er tonen mo­de­rat og aldri ra­sen­de.

I bre­vet ut­tryk­ker han blant annet støt­te til sin ho­ved­for­sva­rer under retts­sa­ken, ad­vo­katGeir Lippe­stad, som han mener var i sin fulle rett til å skri­ve sin egen bok.

- Snart klar med bok

Brei­vik skri­ver i bre­vet at boken han selv skri­ver på, snart er klar, og ar­gu­men­te­rer for sin rett til å gi den ut.

Iføl­ge Brei­vik er det «mange løse trå­der i denne saken», der­iblant «ukjen­te mo­men­ter og uav­klar­te spørs­mål som til nå ikke har vært kjent for noen».

Brei­viks for­sva­rer, ad­vo­kat Tord Jor­det, sier tal­le­ne Brei­vik viser til høres rik­ti­ge ut, og mener Brei­vik ikke på noe tids­punkt har bløf­fet om disse tin­ge­ne.

Brev­kon­troll er noe masse­draps­man­nen gjen­tat­te gan­ger har kla­get på og tatt opp med for­sva­rer­ne. Han har også sendt klage til si­vil­om­buds­man­nen, til­syns­rå­det i kri­mi­nal­om­sor­gen og Europa­rå­dets tor­tur­over­vå­kings­ko­mité. Han har også po­liti­an­meldt Asker og Bærum po­liti­dis­trikt for kren­kel­ser av yt­rings­fri­he­ten.

Tord Jor­det mener ad­gan­gen til å stan­se Brei­viks brev blir tol­ket svært vidt av kri­mi­nal­om­sor­gen og be­teg­ner prak­si­sen som po­li­tisk sen­sur.

Vur­de­rer hver set­ning

Iføl­ge avi­sen bru­ker Ila feng­sel 1 mil­lion kro­ner årlig på kon­troll av Brei­viks post.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Re­gi­met knyt­tet til sen­sur og Brei­viks brev bin­der opp om­trent to års­verk hos oss, sier feng­sels­di­rek­tør Knut Bjar­k­eid til avi­sen.

Bjar­k­eid er ikke enig i at det dri­ves po­li­tisk sen­sur av ter­ro­ris­ten.

- Nei. Dette hand­ler om kri­mi­na­li­tet. Dette er en per­son som har gjen­nom­ført en ter­ror­hand­ling og skre­vet et ma­ni­fest hvor han er ty­de­lig på hva han vil gjøre fram­over, sier han og leg­ger til hvor­dan feng­se­let vil vur­de­re en even­tu­ell bok fra Brei­vik.

- Som all annen post. Hver set­ning vil bli vur­dert.