Beholder davidsstjernen på moskeen

Human-Etisk Forbund har fått fjernet korset på Gjerpen kapell. Muslimene i samme by har ingen planer om å fjerne davidsstjernen på sin moské.

Kor­set på Gjer­pen ka­pell i Skien har blitt malt over for å gjøre ka­pel­let livs­syns­nøy­tralt. Men mus­li­me­ne i Skien tren­ger ikke et livs­syns­nøy­tralt ka­pell. De har hel­ler ikke noe behov for å fjer­ne da­vids­stjer­nen som pry­der for­si­den av mos­ke­en i sen­trum.

Tid­li­ge­re denne uken sa Main Stens­holt, or­ga­ni­sa­sjons­sek­re­tær i Hu­man-Etisk For­bund i Tele­mark, føl­gen­de til avi­sen Var­den:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hvis du for ek­sem­pel skal grav­leg­ge et dypt kris­tent men­nes­ke du har stor re­spekt for så kan du ikke bruke bud­dhis­tis­ke eller mus­lims­ke lo­ka­ler. Det ville ikke være rik­tig, sier hun.

Tren­ger ikke islam-ka­pell

- Vi tren­ger ikke mus­lims­ke lo­ka­ler når vi be­gra­ver våre døde, for­kla­rer Kawa Jwa­mer Khi­der Sa­le­hi i Tele­mark islamsk for­ening til Dagen.

På Nord­re grav­lund lig­ger kom­mu­nens enes­te vigs­le­de grav­plass for mus­li­mer.

- Vi tren­ger ikke et eget bygg. Vi vas­ker dem på syke­hu­set og så be­gra­ver vi dem på grav­plas­sen på Nord­re grav­lund, sier Sa­le­hi.

Be­hol­der jø­disk sym­bol

Ver­ken han eller med­lem­me­ne i den mus­lims­ke for­enin­gen i Skien ser ut til å ha angst for krist­ne eller jø­dis­ke sym­bo­ler. Da for­enin­gen kjøp­te et ær­ver­dig mur­bygg av fri­me­nig­he­ten Gren­land Krist­ne Sen­ter i 2012 var det åpen­bart for alle at byg­get var pry­det med en stor Da­vids­stjer­ne.

Den islams­ke for­enin­gen har ennå ikke tatt byg­get i bruk, fordi det tren­ger om­fat­ten­de oppus­sing. Men å fjer­ne da­vids­stjer­nen har det aldri vært snakk om i sty­ret.

- Nå hol­der vi på å pusse opp byg­get, men det har ikke vært snakk om å fjer­ne da­vids­stjer­nen. Hvis vin­du­et er av dår­lig kva­li­tet blir vi tvun­get til å bytte det - el­lers be­hol­der vi det så lenge, sier Sa­le­hi, som har vært styre­med­lem i for­enin­gen i seks år.

Kirke­ver­ge Jo­runn Fliid for­tal­te, iføl­ge Var­den, at det bare er Hu­man-Etisk For­bund som har bedt om at krist­ne sym­bo­ler måtte fjer­nes fra Gjer­pen ka­pell.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Red.anm: Etter at denne saken ble publisert første gang, har Dagen fått opplysninger om at bygget er fredet og den muslimske menigheten ble orientert om at de ikke kunne fjerne davidsstjernen eller gjøre andre forandringer på fasaden da de kjøpte bygget.

DAGEN

Fjerner kristne symbol

Human-Etisk forbund har bedt om at korset fjernes på utsiden av Gjerpen kapell for å gjøre bygget livssynsnøytralt, slik at blant annet muslimer kan bruke det.

Muslimene i Skien trenger ikke Gjerpen kapell, ifølge en talsmann. De har selv beholdt davidsstjernen på sin egen moské.

Les også
Maler over korset på kapell