Ber barna droppe bibelskole

Noen kristne foreldre anbefaler barna sine å velge bort bibelskole til fordel for utdanning. – Overraskende, mener bibelskoleledere.

«Er bibelskole en god investering?»

Rektor Daniel Matthiesen ved ­Bibelskolen Substans møter – ikke uventet – spørsmålet fra ikke-kristne. Verre er det når spørsmålet kommer fra kristne foreldre, synes han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bibelskolen Substans i Bergen ble etablert for fem år siden og har hatt nærmere 180 elever. I løpet av disse årene har rektor Daniel Matthiesen snakket med mange foreldre som støtter barnas valg, men også med foreldre som er skeptiske.

– Det er selvsagt forståelig når foreldrene ikke er kristne selv. Da snakker vi med elevene om hvordan de kan fortelle om året på bibelskolen. Det handler blant annet om personlig utvikling, ledertrening og global forståelse. Med andre ord er det allmennyttige sider som ikke bare går på trosdannelse.

– Så har du de foreldrene som er kristne, og som lurer på om bibelskole har noe for seg. Det har vært en mer overraskende opplevelse. De ivrer for eksempel for at sønn eller datter bør komme raskt i gang med utdanningsløpet.

– Hvor mange kan det dreie seg om?

– Jeg kan vel telle dem på to hender, men det får meg til å undre: Forstår disse foreldrene intensiteten av det å ha en tro i dagens samfunn? Eller er man naiv i forhold til hvor mange utfordrende situasjoner man kan havne i som ung. Min holdning er at slike foreldre bør utfordre seg selv på hvilken plass troen har i livet.

Matthiesen ønsker seg en foreldregenerasjon som i enda større grad legger til rette for, og heier på at de unge lærer seg selv og Gud å kjenne.

I menighet hele livet

962 elever går på bibelskole i Norge i år.

33 av dem går på bibelskolen Substans. Rektorer ved sju bibelskoler Dagen har vært i kontakt med forteller om en sterk motivasjon blant elevene, men de ser også en tendens til at foreldre ønsker at de unge skal gå raskt i gang med utdanning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fredrik Skoglund, daglig leder ved Veien bibelskole i Bergen, er godt kjent med problemstillingen som Matthiesen reiser.

– Et argument fra kristne foreldre er at barna har gått i en menighet hele livet, så hva skal de da med bibelskole? Men når vi ser den mangelen på bibelkunnskap og grunnleggende kristen erfaring de unge har, så holder ikke argumentet, mener han.

Ved Veien har de flere ganger opplevd at noen først har takket ja til plass ved bibelskolen, og at de siden har takket nei fordi de har kommet inn på utdanning som foreldrene ønsket de skulle ta.

Skoglunds erfaring er likevel at mange som går på Veien støttes av foreldrene.

– Noen har også blitt pushet av foreldrene sine, men de er i absolutt mindretall.

Modige og gode valg

Solvår Gilberg Angeltveit, daglig leder ved Acta bibelskole i Stavanger, tror det er viktigere enn noen gang at foreldre oppmuntrer barna sine til å ta modige og gode valg.

– Vi tror også at ungdommene er mer åpne for de voksnes råd og veiledning enn de var for noen år siden, sier hun.

– Er det egen motivasjon som driver elevene, eller har de foreldre som oppmuntrer dem til å ta et aktivt valg?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi ser begge deler, men opplever nok i stor grad at studentene kommer ut fra egen motivasjon. Vi har også elever som kommer på tross av foreldrenes oppfatning. Enten fordi foreldrene ikke er kristne, og ikke ser hensikten med bibelskole, eller at de ikke liker valget som de unge har tatt. Vi opplever at våre studenter er motiverte og sultne, og ønsker å leve et liv som har betydning for andre. Det må vel være verdt å heie på for alle som står rundt, mener hun.

Jørn Martinsen, rektor ved Fjellhaug bibelskole i Oslo, forteller at de i stor grad opplever at foreldrene heier på barna.

– Men enkelte ganger kan vi oppleve at foreldrene har «dårligere tid» når det gjelder å fullføre utdannelsen enn det de unge selv har, sier han.

Småtrøtte

Dagen tar turen innom bibelskolen Substans en tidlig mandag morgen. Det er fortsatt ti minutter til første time begynner, og elevene siger inn en etter en – litt småtrøtte etter en helg som har inneholdt blant annet basar og speed-dating. Lokalene er lyse og moderne, og vitner om at noen med god smak har fått boltre seg. 962 elever går på bibelskole i år. 33 av dem går på Substans. Blant dem er Daniel Tjore, Helen Pettersen, Kim André Fladen og Ane Nesvåg.

Helen forteller at hun alltid har hatt lyst til å gå på bibelskole, men at foreldrene ikke er «sterkt troende.»

– De støttet meg likevel da jeg sa at jeg trodde det var en god investering for meg. De ønsker jo det beste for meg, forteller hun.

Ane har ikke kristne foreldre. De var ikke begeistret for at hun valgte et år på bibelskole.

– Men hvis det var det jeg ville, så var det greit, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Daniel, som har kristne foreldre, bestemte seg i siste liten. Han ble aldri oppmuntret hjemme til å velge bibelskole, men opplever likevel at han har støtte hjemmefra.

– Mine foreldre har vært opptatt av å ikke presse troen på meg. Faktisk tror jeg mamma syntes det var litt kult da jeg sa at jeg ville gå på folkehøgskole for noen år siden. Men jeg tror de liker valget jeg har tatt, sier Kim André.

Han tror ikke det er en veldig utbredt holdning at kristne foreldre er negative til at barna deres velger bibelskole i stedet for å ta fatt på utdanning.

Les også: 

 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.