Avblåser grønn hasj-strid

Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne avviser to fylkeslag sin kamp for å endre partiets ruspolitikk. - Dette er en sak med lav prioritet, sier stortingsrepresentanten.x

I dag star­ter Miljø­par­ti­et De Grøn­nes (MDG) lands­møte i Sand­vi­ka i Akers­hus. Lands­mø­tet vil ho­ved­sak­lig dreie seg om hvor vidt de skal endre par­ti­ets utra­di­sjo­nel­le le­der­struk­tur med to tal­s­per­soner.

Sam­ti­dig ska­per par­ti­ets po­li­tikk på nar­ko­ti­ka og sex­kjøp uro i par­ti­et. Fyl­kes­la­ge­ne i Aker­hus og Opp­land og lo­kal­la­get i Vest­by fore­slår å endre pro­grampunk­tet om å ut­re­de og drive prøve­salg av can­na­bis og mari­hua­na.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Tapte man­da­ter

«Can­na­bis­punk­tet er i strid med at vi el­lers øns­ker en streng rus­po­li­tikk når det gjel­der al­ko­hol og to­bakk», skri­ver fyl­kes­la­get i Akers­hus.

Opp­land fyl­kes­lag mener at «det has­ter å ta grep i saken».

«Fra å ligge over sperre­gren­sen på 4 pro­sent på me­nings­må­lin­ge­ne raste vi ned­over. Tro­lig tapte vi minst 6-7 man­da­ter på dette punk­tet», skri­ver lo­kal­la­get i Vest­by.

- Selv­mot­si­gen­de

Kri­tik­ken støt­tes av De Grøn­nes topp­kan­di­dat i Horda­land, Tom Sver­re Tom­ren.

- Jeg øns­ker å om­for­mu­le­re det punk­tet om nar­ko­tika­po­li­tikk gans­ke dra­ma­tisk. Det er uklart, selv­mot­si­gen­de og mo­dent for for­bed­ring. Valg­kam­pen viste helt klart at det punk­tet må re­vi­de­res, sier Tom­ren til Dagen.

Han for­tel­ler at folk i par­ti­et har tol­ket punk­tet ulikt. Tom­ren har vært kri­tisk til medias vink­ling av in­ter­vju­er med ham selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Stand­punk­tet har vist seg å være et svært lett bytte for po­li­tis­ke mot­stan­de­re i valg­kam­pen. Vi grei­de ikke å for­kla­re godt nok hva vi mente med rus­po­li­tik­ken. En­kel­te aviser fram­stil­te det som at vi var for fri hasj. Det har aldri vært vår in­ten­sjon, sier Tom­ren.

Ikke rett tids­punkt

Han un­der­stre­ker at De Grøn­ne vil flyt­te fokus fra nar­ko­tika­mis­bru­ker­ne til po­li­ti­ets etter­forsk­ning av pro­duk­sjon og om­set­ning av nar­ko­ti­ka.

- Det er nes­ten umu­lig å vokse sterkt her på Vest­lan­det før vi har fått bedre for­mu­le­rin­ger på dette i pro­gram­met vårt, sier Tom­ren.

End­rin­gen må li­ke­vel vente til par­ti­et skal drøf­te ar­beids­pro­gram­met om to år.

- Tiden er ikke inne for å gjøre det nå. Ras­mus Hans­son er valgt inn på bak­grunn av vårt ar­beids­pro­gram, og det må vi stå på. Så får vi hel­ler jus­te­re det når ti­min­gen er rett, sier Tom­ren.

- Mar­gi­na­le saker

Akers­hus fyl­kes­lag øns­ker også å fjer­ne punk­tet om å av­vik­le sex­kjøps­lo­ven. Stor­tings­re­pre­sen­tant Ras­mus Hans­son mener at de­bat­te­ne om sex­kjøp og rus­po­li­tikk er mar­gi­na­le.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han er mer opp­tatt av hvor­dan par­ti­et har på­vir­ket norsk miljø­po­li­tikk så langt, og at De Grøn­ne har store am­bi­sjo­ner for opp­slut­nin­gen ved neste valg.

- Sex­kjøp og can­na­bis er spørs­mål vi har stor re­spekt for, men som har mye la­ve­re prio­ri­tet enn de store spørs­må­le­ne om bære­kraft, klima og miljø, sier Hans­son til Dagen.

Han av­vi­ser at hasj­sa­ken skap­te pro­ble­mer for par­ti­et under valg­kam­pen.

- Jeg re­gist­rer­te litt hur­lum­hei i media som var del­vis opp­kon­stru­ert. Media må lese det som fak­tisk står i pro­gram­met vårt. Vi vil skaf­fe et bedre kunn­skaps­grunn­lag for å finne en bedre nar­ko­tika­po­li­tikk.

- Mar­gi­nal end­ring

La­ge­ne i Akers­hus og Vest­by fore­slår som al­ter­na­tiv å «av­kri­mi­na­li­se­re bruk av il­le­ga­le rus­mid­ler og be­sit­tel­se av mind­re meng­der stoff til eget bruk», men fort­satt at «inn­fø­ring, pro­duk­sjon og salg av nar­ko­ti­ka skal være straff­bart.»

- For­skjel­len fra da­gens pro­gram er mar­gi­nal. Hva som er best kan man dis­ku­te­re, men dette er små me­nings­for­skjel­ler i par­ti­et. Det er over­ho­det ikke re­pre­sen­ta­tivt for den store de­bat­ten og enig­he­ten i par­ti­et. Pro­gram­met blir ikke end­ret nå, men jeg øns­ker de­bat­ten vel­kom­men, sier Hans­son.

DAGEN

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Miljøpartiet De Grønne

Stiftet i 1988. Kom for første gang inn på Stortinget i fjor høst med én representant, Rasmus Hansson fra Oslo.

Denne helgen samles De Grønnes landsmøte i Sandvika i Akerhus for å velge talspersoner og diskutere lederstruktur.

Fylkeslagene i Akershus og Oppland og lokallaget i Vestby har sendt forslag om å endre ruspolitikk og standpunkt til sexkjøpsloven.