Laszlo Csatary forlater rettsbygningen i Budapest. (Foto: REUTERS/Laszlo Balogh / NTB Scanpix)

98-åring tiltalt for naziforbrytelser

Un­ga­re­ren Lasz­lo Csa­ta­ry (98) er til­talt for krigs­for­bry­tel­ser som ble be­gått under annen ver­dens­krig.

Un­ga­re­ren Lasz­lo Csa­ta­ry (98) er til­talt for krigs­for­bry­tel­ser som ble be­gått under annen ver­dens­krig. Han an­kla­ges for å ha de­por­tert flere tusen jøder til Aus­chwitz.

Iføl­ge på­tale­myn­dig­he­ten i Bu­da­pest er han til­talt for med­virk­ning til ulov­li­ge hen­ret­tel­ser og tor­tur. Saken kom­mer opp for ret­ten innen tre må­ne­der, opp­lys­te en tals­kvin­ne tirs­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Simon Wie­sent­hal-sen­te­ret, som jak­ter på nazi­for­bry­te­re, plas­ser­te i fjor Csa­ta­ry øverst på lis­ten over etter­lys­te krigs­for­bry­te­re. Han ble på­gre­pet i Bu­da­pest 18. juli i fjor etter å ha levd til­syne­la­ten­de ufor­styr­ret i Un­garn i 15 år. Før dette bodde han i Ca­na­da, dit han flyk­tet etter annen ver­dens­krig.

På­tale­myn­dig­he­ten mener han hadde det øvers­te po­liti­an­sva­ret for en jø­disk getto kalt Ko­sice, som lå i det som i dag er Slo­va­kia. Iføl­ge til­ta­len hjalp han til med å de­por­te­re om lag 15.700 jøder til Ukrai­na og ut­ryd­del­ses­lei­ren Aus­chwitz i Polen i årene 1941 til 1944. Csa­ta­ry av­vi­ser alle an­kla­ger.

Han ble dømt til døden in ab­sen­tia i 1948. Dom­men falt i en dom­stol i det da­væ­ren­de Tsjek­ko­slo­va­kia.