70 romfolk har inntatt tomt hybelhus i Oslo vest

Huset skal ha stått tomt i over to år.

70rom­folk har søn­dag bo­satt seg i et tomt hy­bel­hus på Oslo vest og håper de får til­la­tel­se til å bli bo­en­de der til de får et mer egnet sted å opp­hol­de seg.

Huset er eid av det kommunale foretaket Omsorgsbygg. Bygningen ble tidligere brukt som lavterskeltilbud for rusmisbrukere uten bolig, men har stått tomt i påvente av riving og oppføring av nytt hus med samme formål.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Eieren Omsorgsbygg sier at de ikke har bestemt seg for hva de skal gjøre i saken.

- Dette huset har vært okkupert flere ganger. Vi har sendt ut folk for å se på forholdene nå og vil diskutere saken internt før vi foretar oss noe mer, sier eiendomsansvarlig Thomas Iversen i Omsorgsbygg til NTB.

Det tomme hy­bel­hu­set har iføl­ge grup­pen Bo­lig­ak­sjo­nen Rom for leie stått tomt i minst to år og har flere gan­ger vært be­nyt­tet av bo­lig­løse.

- Nå har vi flyt­tet inn på en or­ga­ni­sert og åpen måte, og vi mener at vi ikke er til be­svær for ei­e­ren så lenge eier ikke har umid­del­bart bruk for huset, skri­ver ak­sjons­grup­pa i en presse­mel­ding.

- Vi for­ven­ter at vårt mid­ler­ti­di­ge bo­sted blir to­le­rert av po­li­ti­et til vi i dia­log med po­li­ti­et og myn­dig­he­ter kan finne et egnet sted å sove, skri­ver ak­sjons­grup­pa vi­de­re.

Grup­pa viser til norsk lov og un­der­stre­ker at myn­dig­he­te­ne har plikt til å sørge for ri­me­li­ge over­nat­tings­til­bud til rei­sen­de og vans­ke­lig­stil­te.

Ak­sjons­grup­pa sier de «til­byr mar­keds­leie for å sove i ro».

Ved Oslo po­liti­dis­trikt får NTB opp­lyst at de ikke er kjent med at rom­folk har flyt­tet inn i et hy­bel­hus på vest­kan­ten. Po­li­ti­et har ingen pla­ner om å fore­ta seg noe i saken før de even­tu­elt blir kon­tak­tet av gård­ei­er.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi vet ikke hvor det er og har ikke mot­tatt noen kla­ger eller hen­ven­del­se fra gård­ei­er. Slike saker må gå sin gang via nams­man­nen, sier ope­ra­sjons­le­der Hilde Walsø i Oslo po­liti­dis­trikt.

Så sent som tors­dag fjer­net po­li­ti­et rundt 70rom­folk somhadde slått leir ved Vann­spei­let i Mid­del­al­der­par­ken. Tid­li­ge­re samme dag ble de kas­tet ut fra den ok­ku­per­te byg­nin­gen Bor­gen i Gam­le­byen.