SOMALIA: Minst ni mennesker bl
...
SOMALIA: Minst ni mennesker ble drept i selvmordsangrepet i mot Hotel Amalow i den somaliske byen Buulo Burde 18. mars i år. Foto: AFP / Mohamed Abdiwahab / NTB Scanpix
Norsk-somalisk selvmordsbomber møtte Stoltenberg
Del
I 2010 møtte familiefaren Burhan Ahmed Abdule som var bosatt i Halden statsminister Jens Stoltenberg på Stortinget. Fire år senere ble han Norges første selvmordsbomber, melder NRK.

18. mars i år kjører en bil fullastet med sprengstoff mot Hotel Amalow i den somaliske byen Buulo Burde, 185 kilometer nord for Mogadishu. Bak rattet sitter Burhan Ahmed Abdule, som var bosatt i Halden i Norge.

På hotellet bor det afrikanske og somaliske soldater som nettopp har erobret byen fra al-Shabaab. Når Abdule sprenger seg selv i luften, tar han med seg minst åtte mennesker i døden.

Trebarnsfaren fra Halden omtales som Norges første selvmordsbomber i NRKs reportasje. Mannen hadde oppholdstillatelse i Norge, men var somalisk, ikke norsk statsborger.

 

 

Startet etterforskning

Like etter aksjonen hevdet al-Shabaab at selvmordsbomberen var fra Norge.

– En norsk statsborger i 60-årene deltok i selvmordsangrepet mot et hotell i Somalia tirsdag, opplyser islamistgruppen al-Shabaab og myndighetene i landet i mars. Rundt 20 mennesker skal ha blitt drept i angrepet mot hotell Amalow.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) startet en etterforskning som de nylig skal ha avsluttet. Etter det NRK kjenner til har Politiets sikkerhetstjeneste konkludert med at Abdule deltok i angrepet.

– Ingen aldersgrense

Før angrepet gjorde al-Shabaab et intervju med somalieren.

– De vantro har tatt over byen, sier Abdule i intervjuet, men nå skal de få smake helvete.

I det 14 minutter lange opptaket forteller nordmannen hvordan han tidligere tilhørte den somaliske islamistgruppen Al-Itihaad al-Islamiya (AIAI), som ble oppløst kort tid etter at den havnet på USAs terrorliste i 2001. Senere sluttet han seg til al-Shabaab.

– Jeg drar til Buloburde der Allahs fiender holder stand, sier mannen leende i opptaket.

Al-Shabaabs militære talsmann Abdul Aziz Abu Musab sa til nyhetsbyrået AFP at nordmannen ofret seg for å være nær Allah ved å drepe sine fiender.

– Dette viser at det ikke er noen aldersgrense for jihad, sa han.

Se NRKs intervju med en ansatt i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST):

Halden

Fire år før selvmordsangrepet var Abdule blant 30 spente menn fra Halden som skulle besøke Stortinget i Oslo. Abdule var en av de heldige som fikk hilse på statsministeren. Da gruppen ble fotografert, kikket Abdule smilende over skulderen til Jens Stoltenberg.

Abdule og familien flyttet til Norge og Østfold våren 2005. Han støttet Arbeiderpartiet og ble et forbilde i det somaliske miljøet i Halden.