Pave Frans velsigner tilhørere på Petersplassen, søndag 6. desember. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB

Paven besøker Irak i mars

Pave Frans planlegger et historisk besøk i Irak 5.–8. mars. Det blir hans første utenlandstur siden koronapandemien brøt ut.

På turen skal paven blant annet besøke Bagdad, Arbil, Mosul og historiske steder som oldtidsbyene Ur og Karakosh, opplyser Vatikanet mandag.

Paven er 83 år gammel og har ikke forlatt Vatikanet og Roma siden koronapandemien rammet Italia i februar-mars i år. Dermed blir Irak-turen den første etter om lag et år hjemme. Vatikanet understreker imidlertid at den globale helsekrisen vil bli tatt i betraktning når programmet utarbeides.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han har lenge snakket om sitt ønske om å besøke Irak, der krig og uro med sekteriske undertoner har ført til et drastisk fall i landets kristne befolkning de siste 20 årene.

Symboltungt i Mosul

Det er ventet at pavens besøk til Mosul vil være spesielt symboltungt. Det var her IS erklærte opprettelsen av et islamsk kalifat i 2014.

Både assyrere, armenere, arameere og protestanter har vært direkte målskiver i den blodige konflikten.

Det finnes ingen klar oversikt over hvor mange kristne som har flyktet fra Irak siden den USA-ledede invasjonen i 2003. Men ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Hammurabi bor det fortsatt opp mot 400.000 kristne i Irak, mot 1,5 millioner i 2003.

– Fredsbudskap

I fjor sa pave Frans at han planla å besøke Irak i 2020, men på grunn av koronapandemien har han vært nødt til å avlyse alle utenlandsreiser.

Iraks president Barham Saleh inviterte paven på offisielt besøk i juli 2019, noe han mente kunne bidra til å lege sårene som har oppstått under mange år med konflikt.

Landets utenriksdepartement uttrykte mandag glede over at paven vil komme i mars.

– Det symboliserer et fredsbudskap til Irak og hele regionen, skriver departementet i en uttalelse.