Angrepene i Frankrike og Wien har løftet terror høyt på EUs dagsorden. EU-president besøkte denne uken Wien, der han og Østerrikes statsminister Sebastian Kurz tente lys for å minnes ofrene. Arkivfoto: Ronald Zak / AP (NTB

EU-kommissær: Religion er ingen trussel

Vi er urokkelige i vårt samhold og vår solidaritet i kampen mot terror, sier EUs innenriksministre i en felles uttalelse etter angrepene den siste tiden.

– Vi står sammen om å forsvare mangfoldet og rettsstaten. Vi vil bekjempe ekstremisme uansett hvilken form den tar, sier Tysklands innenriksminister Horst Seehofer, som var med på å lede et videomøte fredag.

Der gikk ministrene sammen om en fyldig uttalelse om kampen mot terror i lys av angrepene i Frankrike og Wien nylig. Referanser til islam og migrasjon fra tidlige utkast var fjernet eller tonet kraftig ned i den teksten som ble vedtatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Integrering av migranter er omtalt i en bolk om sosialt samhold, og drapet på en fransk lærer beskrives som et islamistangrep, men ellers er det ingen direkte omtale. Religionsfrihet er viet to avsnitt, der det også påpekes at ekstremisme vil bli slått hardt ned på. Ekstremisme omtales også flere andre steder i uttalelsen, som ikke er knyttet til religion.

– Forvridd verdensbilde

– Religion er ingen trussel. Terrorister er derimot en trussel. Og terrorister kan basere sitt forvridde verdensbilde både på ekstrem islamisme og på høyreekstremisme – og begge deler må bekjempes, understreket innenrikskommissær Ylva Johansson overfor nyhetsbyrået TT før møtet.

Hun er også skeptisk til en mulig EU-organisert imamutdanning, slik EU-president Charles Michel har tatt til orde for.

– Jeg har litt vanskelig for å se for meg at det skal være en EU-oppgave å utdanne religiøse ledere. Men i forslaget til uttalelse uttrykkes det støtte til at man gir utdannelse i medlemslandene, sier hun.

Møtet skulle egentlig handlet om forslaget hun har lagt fram til ny migrasjonspakt, men de seneste angrepene har satt terror øverst på dagsordenen.

Varsler antiterrorplan

Både ministrene og Johansson tar til orde for mer samarbeid på tvers av landegrensene for å bekjempe terror. Samarbeid blir også et nøkkelord i antiterrorstrategien hun skal legge fram i desember.

– Selv om vi står mye bedre rustet i dag enn for fem år siden, er det fortsatt mye som må gjøres. Det gjelder ikke minst samarbeid mellom medlemslandene. Vi må styrke Europol og sikre at vi har effektive verktøy på nettet for å oppdage og møte trusler, sier hun.

Hun minnet om at ministrene møtes på femårsdagen for angrepene i Paris, som kostet 130 mennesker livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det har dessverre vært mange flere angrep siden den gang. Dette er angrep på våre felles europeiske verdier og rettigheter. Vi må stå sammen, slik vi gjorde for fem år siden, sier hun.

Grenser og nett

I uttalelsen sier ministrene også at de vil jobbe for å styrke beskyttelsen av EUs yttergrense og utføre systematisk kontroll av alle som kommer til unionen.

– Dersom situasjonen krever det, kan medlemslandene i unntakstilfeller også innføre midlertidig indre grensekontroll i tråd med Schengen-avtalen, skriver ministrene.

De vil også sluttføre arbeidet med et lovforslag om rask fjerning av terrorpropaganda på nettet, helst innen en time. Det arbeidet skal etter planen avsluttes innen årsskiftet.