Christian Lüth er kastet ut av det ytterliggående tyske høyrepartiet Alternativ for Tyskland (AfD) etter å ha tatt til orde for å skyte eller gasse migranter. Foto: AP / NTB

AfD tar avstand fra eks-talsmannens uttalelse om «gassing»

Ytre høyrepartiet Alternativ for Tyskland (AfD) tar avstand fra sin tidligere talsmann Christian Lüth, som i et opptak tar til orde for å «gasse» migranter.

Lüth kom med uttalelsen under en samtale med en blogger, og et skjult opptak av samtalen inngår i en dokumentar som sendes på TV-kanalen ProSiebenmandag kveld.

– Vi kan skyte dem alle senere, ingen tvil om det, gasse dem eller hva som helst, det er det samme for meg, sier Lüth når spørsmålet om migranter kommer på banen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Til verre det går med Tyskland, til bedre er det for AfD, sier han også.

Partiledelsen bekrefter at det er Lüth som snakker i opptaket, tar kraftig avstand fra den tidligere talsmannen og sier at han nå er fratatt alle offisielle roller i partiet.

– Uttalelsen Lüth skal ha kommet med, er helt uakseptabel og er ikke på noe vis i tråd med AfDs mål eller politikk, sier partiets parlamentariske leder Alexander Gauland.

Etter flere år som talsmann for AfD trakk Lüth seg i april i år, uten at verken han selv eller partiet oppga noen grunn til dette.

Ifølge avisa Die Zeit var det en uttalelse der 44-åringen beskrev seg selv som fascist og snakket varmt om sin «ariske bestefar» som lå bak avgangen.

Lüths bestefar Wolfang Lüth var høyt oppe i den tyske marinen under andre verdenskrig og fikk jernkorset av Adolf Hitler, ifølge Die Zeit.