Tusenvis møtte fram for å demonstrere for LHBTQ-personers rettigheter i Polens hovedstad Warszawa lørdag. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB scanpix

Tusenvis i protest i Polen mot fengsling av LHBTQ-aktivist

Tusenvis av mennesker demonstrerte rundt om i Polen lørdag mot fengslingen av en LHBTQ-aktivist som har drevet med sivil ulydighet i møte med økende homofobi.

– Dere får ikke sperre oss alle inne! ropte folk under demonstrasjonen i hovedstaden Warszawa, der den største protesten fant sted lørdag.

De fleste av de fremmøtte, mange av dem unge voksne, var ikledd munnbind for å redusere smittefaren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Protesten skjer dagen etter at aktivisten Malgorzata Szutowicz, best kjent som Margot, ble varetektsfengslet i to måneder. 48 menneskerettighetsaktivister som protesterte mot den kontroversielle rettskjennelsen, ble fredag pågrepet av politiet, som ifølge aktivistene var hardhendte og slo folk i bakken.

Szutowicz er siktet for blant annet å ha brukt en kniv for å stikke hull på dekkene til en bil som kjører rundt og kringkaster LHBTQ-fiendtlige budskap, deriblant påstanden om at «homoseksuelle forbereder samfunnet på å godta pedofili».

Hun tilhører en gruppe som heter Stop Bzdurom (stopp visvaset), som har hengt regnbueflagg på statuer i Warszawa og skapt vrede i den konservative regjeringen.

Europarådets menneskerettighetskommissær Dunja Mijatovic har bedt om at hun løslates.

Lørdagens demonstrasjon ble holdt i protest mot «vold og systemisk homofobi», opplyser arrangørene, en koalisjon av organisasjoner som kjemper for bedre rettigheter for skeive.