Politimann siktes for forsettlig drap på George Floyd

Politimannen som knelte på George Floyds hals, siktes for forsettlig drap, bekrefter Minnesota-senator Amy Klobuchar i en Twitter-melding onsdag.

De tre andre politifolkene som deltok i pågripelsen, blir også siktet, skriver hun på Twitter onsdag.

– Dette er et viktig steg for rettferdighet, skriver hun imeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også lokalavisaStar Tribune melder det samme, med henvisning til politikilder som kjenner saken. De tre andre politifolkene som var til stede under pågripelsen, blir siktet for medvirkning.

Lederen for påtalemyndigheten i Minnesota, Keith Ellison, vil komme med en offisiell kunngjøring om de nye siktelsene onsdag ettermiddag lokal tid, melder CNN og flere andre kilder.

Videoopptaket av pågripelsen har vekket svært sterke reaksjoner både i USA og resten av verden. Den siste uken har det vært demonstrasjoner og opptøyer over store deler av USA.

Skjerpet

Så langt har politimannen som presset kneet mot George Floyds nakke, Derek Chauvin, vært siktet for uaktsomt drap. Det dreier seg om såkalt third degree murder, en kategori uaktsomt drap som ikke brukes i alle amerikanske delstater.

Ifølge Klobuchar endres nå siktelsen til second degree murder, som innebærer en skjerping til det som på norsk kan oversettes som forsettlig drap.

George Floyds familie krevde onsdag at alle de fire politifolkene som deltok under pågripelsen som endte med at 46-åringen døde, må pågripes.

– Vi ønsker rettferdighet i dette som foregår nå, sa Quincy Mason, Floyds sønn.

– Nektet å høre

De andre politifolkene som var involvert under pågripelsen, var tidligere ikke blitt siktet. To av dem hjalp til med å holde Floyd nede, mens en tredje sto like i nærheten. Alle fire har mistet jobben i politiet etter hendelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Advokaten til Floyds familie, Benjamin Crump, sa tidligere onsdag at han regnet med siktelser også mot dem.

– Folk nektet å høre, folk som skulle høre etter. Det var meningen at politiet skulle beskytte og tjene George Floyd. Vi regner med at disse politifolkene blir siktet for medvirkning til drapet på ham, sier han til CNN.

Floyd sa til politifolkene som holdt ham nede, at han ikke fikk puste.

Spurte om å snu Floyd

Minneapolis-politiet har identifisert de øvrige tre politifolkene som Thomas Lane, J.A. Kueng og Tou Thao.

Ifølge siktelsen mot Chauvin skal Lane to ganger ha spurt ham om de skulle snu Floyd. Chavin holdt imidlertid på at Floyd skulle ligge på magen.

Crump mener dette viser at Chauvin mente å drepe Floyd og sier han ble «torturert til døde».

Advokaten til Thomas Lane, Earl Gray, sier omtalen av siktelsene i Star Tribune er korrekt. Også advokaten bekrefter dermed at det tas ut siktelser mot alle de fire politifolkene.

To obduksjonsrapporter har konkludert med at George Floyd døde på grunn av trykket mot halsen under pågripelsen.