Paven holder digital messe for verdens katolikker
Pave Frans ba om en sjenerøs gjeldslette for fattige land og global våpenhvile da han holdt sin tradisjonelle preken for byen og verden første påskedag.
Pave Frans i Peterskirken under messen første påskedag. Foto: Andreas Solaro / Pool via AP / NTB scanpix
Pave Frans i Peterskirken unde
...
Pave Frans i Peterskirken under messen første påskedag. Foto: Andreas Solaro / Pool via AP / NTB scanpix
Del

Messen ble holdt i en nesten tom Peterskirke som følge av tiltak som skal hindre koronasmitte. Den ble direktesendt på nettet slik at verdens 1,3 milliarder katolikker, mange av dem i karantene, kunne følge med hjemmefra.

Det er første gang på flere hundre år at paven ikke holder messe i en fullsatt Peterskirke og taler til titusener av frammøtte på Petersplassen.

– I dag går mine tanker først til det store antallet som er blitt direkte påvirket av koronaviruset. De syke, de som har dødd og familiemedlemmer som sørger over tapet av sine nære og kjære og i noen tilfeller ikke engang fikk tatt farvel, sa paven.

Pave Frans under en seremoni i Vatikanet lørdag. Foto: Remo Casilli / Pool Photo via AP / NTB scanpix

Han ba om at internasjonale sanksjoner blir fjernet siden det gjør det vanskelig for enkelte land å hjelpe sine innbyggere. Han ba også om at gjelden som noen av verdens fattigste land sliter med, enten blir nedskrevet eller slettet.

Paven kom dessuten med et innstendig fredsbudskap, slik det er vanlig påskesøndag, der han ba om en øyeblikkelig våpenhvile i verdens kriger.

Han snakket også om at EU står overfor en «epokegjørende utfordring», der det trengs solidaritet slik tilfellet var etter annen verdenskrig.

Vanligvis er Petersplassen pyntet med tulipaner fra Nederland under påskefeiringen. Nå er det ingen dekorasjoner, kun politivakter med hansker og munnbind.

korona-pave-messe,utenriks,nyheter,Medisin og helse,sykdom,europa,italia,den katolske kirke,paven,pave frans,petersplassen,messe,peterskirken,korona,koronaviruset