Pave Frans ser utover Petersplassen søndag 29. mars. Foto: Vatican News via AP / NTB scanpix

Paven står alene i koronastormen

Pave Frans blir stående alene på balkongen ut mot Petersplassen når han i påsken skal tale til «byen og verden».

De siste fredagene har paven talt til en nærmest folketom plass – mens den vanligvis er fylt av tusenvis av katolikker som ønsker å få et glimt av ham.

Også i påsken kommer plassen til å forbli tom. I stedet skal pavens messer og taler sendes direkte på nettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I sine siste taler har paven bedt katolikker over hele verden om å søke trygghet i sin tro mens koronapandemien herjer.

– Et tykt lag med mørke har samlet seg over plassene våre, gatene våre og byene våre. Det har overtatt våre liv og fylt alt med en øredøvende stillhet og et urovekkende tomrom, som stanser alt mens det passerer, lød pavens budskap da han talte den siste fredagen i mars.

Spesiell velsignelse

For første gang i historien leste den argentinske paven opp velsignelsen «Urbi et Orbi» – for byen og verden – foran en tom Petersplass. Velsignelsen leses kun opp ved spesielle tilfeller, som i julen og påsken.

– Vi opplever at vi er redde og bortkomne, sa han under prekenen mens han sto under en kalesje som beskyttet ham mot regnværet.

Han beskrev også koronaviruset som en «storm» som har ført til at alle sitter i samme båt.

– Tiden er kommet for å våkne opp igjen og praktisere solidariteten og håpet som kan gi styrke, støtte og mening til disse timene da alt synes å være på gyngende grunn, insisterte paven.

En mann har møtt fram under pavens ukentlige audiens fredag 3. april Seansen ble sendt på Vatikanets TV-kanal som følge av restriksjoner innført for å hindre koronasmitte. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB scanpix

– Våknet ikke opp

Paven pleier vanligvis å kombinere den spesielle velsignelsen med et fredsbudskap, der han blant annet uttrykker medfølelse med krigsofre. Nå er det koronapandemien som verden kjemper mot, med minst én million smittede og cirka 55.000 døde.

– Vi ble ikke ristet våkne av krigene og urettferdigheten rundt omkring i verden, vi lyttet heller ikke til de fattiges rop eller vår syke planet. Vi fortsatte som før og tenkte at vi kunne holde oss friske i en verden som var syk. Det er ikke dommens dag som har kommet, i stedet er det en tid der folk kan fokusere på det som er viktig, en tid for å skille det som er nødvendig fra det som ikke er det, sa han videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For noen uker siden tok paven en tur alene til to av Romas kirker. Da var byen allerede stengt ned på grunn av pandemien, som har rammet Italia ekstra hardt med rundt 14.000 døde siden slutten av januar.

Kors mot pest

I en av kirkene lånte paven et kors som katolikker antar reddet Roma fra pesten på 1500-tallet. Korset ble deretter plassert foran Petersplassen.

Den 83 år gamle paven har selv høy risiko for å pådra seg alvorlig sykdom hvis han blir smittet av viruset. Etter at han fikk en forkjølelse i slutten av februar, har han i stor grad oppholdt seg alene, uten fysisk kontakt med andre.

Ifølge italienske medier testet paven negativt for viruset etter at det ble meldt om et smittetilfelle i Vatikanets gjestehus i begynnelsen av mars.