India på innvandrertoppen
India er det landet utenfor EØS det kommer flest innvandrere til Norge fra. – Folk blir ofte overrasket, sier UDI-direktøren.
Ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI) jobber de fleste arbeidsinnvandrerne fra India med IT. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.
Ifølge Utlendingsdirektoratet
...
Ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI) jobber de fleste arbeidsinnvandrerne fra India med IT. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.
Del

– Folk blir ofte overrasket når jeg sier at India er den klart største nasjonaliteten som kommer fra utenfor EØS-området. Innvandrere fra India får lite oppmerksomhet. Jeg tror det skyldes også at det er veldig få problemer knyttet til den gruppen, sier direktør i Utlendingsdirektoratet (UDI) Frode Forfang til NTB.

Han sier at det stort sett er høyt kvalifiserte arbeidsinnvandrere og deres familier som kommer fra India: ingeniører, leger og mange ansatte i IT-bransjen.

– De gjør det bra. Vi hører mest om de gruppene som det er knyttet integreringsutfordringer, sier Forfang.

70 prosent i IT

De siste fem årene har 14.058 personer fra India fått oppholdstillatelse.

– Det har økt over noen år, men det er de to siste årene at India har vært den største enkeltnasjonaliteten utenfor EØS.

En stor andel indere kommer hit gjennom familiegjenforening med folk som allerede har opphold og arbeid i Norge. Blant arbeidstakere fra India med registrert næring, er cirka 70 prosent registrert med «informasjon og kommunikasjon» som næring.

I 2018 fikk 3.064 indere innvilget oppholdstillatelse, mens tallet hadde steget til 3.657 i fjor. Filippinene er nummer to på listen, med 2.014 personer i fjor og 12.559 de siste fem årene.

FAKTA

Slik ser hele topp-ti-listen ut

Hele listen

Mange av landene som ofte forbindes med innvandring til Norge, er ikke engang på topp-ti-listen.

– Somalia, Irak, Afghanistan og Pakistan er for eksempel ikke på listen, sier Forfang.

Før India inntok toppen i 2018, var det Syria som lå på topp, med 2.788 personer i 2017. I fjor var det 959 syrere som fikk innvilget oppholdstillatelse.

Totalt fikk 24.220 borgere fra land utenfor EØS-området opphold i Norge i fjor.

india-innvandrer-norge,innenriks,nyheter,arbeidsliv,innvandring,norge,innvandrere,india,frode forfang,somalia,filippinene