Protestene i Iran brøt ut i flere store byer i november, kort tid etter at regjeringen varslet en økning på 50 prosent i bensinprisene. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB scanpix

Amnesty: Tusenvis fengslet etter demonstrasjoner i Iran

Tusenvis av demonstranter har blitt pågrepet i Iran i forbindelse med opptøyene i landet i november. Minst 304 ble drept og tusenvis såret, ifølge Amnesty.

I midten av november demonstrerte iranere over store deler av landet etter at regjeringen varslet en økning på 50 prosent i bensinprisene. Myndighetene svarte med stenge nærmest hele internettilgangen, og de slo knallhardt ned på demonstrantene.

Informasjonsflyten ut av landet har vært svært innskrenket, men omverdenen får et stadig klarere bilde av hva som har skjedd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Øyevitner forteller at iranske myndigheter drepte hundrevis av personer som deltok i de landsomfattende demonstrasjonene, for deretter å slå hardt ned på tegn til opprør, sier forskningsdirektør Philip Luther i Amnesty i Midtøsten og Nord-Afrika.

Amnesty International hevder også irapporten, som ble offentliggjort mandag, at iranske myndigheter utførte ondsinnede angrep for å skremme folk fra å fortelle om hva som skjedde.

Tusenvis vilkårlig fengslet

En talsperson for den nasjonale sikkerhetskomiteen i nasjonalforsamlingen i Iran sa 17. november at 7.000 personer hadde blitt arrestert, men myndighetene har foreløpig ikke gått ut med et offisielt tall.

Flere som har blitt løslatt, har fortalt om omfattende tortur. Amnesty beskriver hvordan folk ble kjørt i busser til fengsler, uten mulighet til å komme i kontakt med omverdenen. Sikkerhetsstyrker skal også ha dratt til sykehus for å pågripe skadde demonstranter.

Amnesty krever at demonstrantene som er vilkårlig pågrepet, uten at det foreligger siktelser, skal bli løslatt.

Demonstranter blokkerte flere gater 16. november under demonstrasjonene. Foto: AP / NTB scanpix

Tenåringer og journalister

Flere uavhengige kilder opplyser til Amnesty at sikkerhetsstyrkene i landet fortsatt pågriper personer i hjemmene deres eller på jobb.

Blant dem som ble fengslet i forbindelse med demonstrasjonene, er flere så unge som 15 år. Statlige medier tatt til orde for at angivelige ledere for protestene skal få dødsstraff.

Ifølge Amnesty har også myndighetene utnyttet kaoset til å slå ned på journalister, studenter og menneskerettighetsaktivister i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tolv barn skal være drept

Amnesty sier verifiserte bilder, støttet av øyevitneskildringer, viser iranske soldater som skyter mot uvæpnede demonstranter som ikke utgjorde noen fare. Ifølge FN skal minst tolv barn være blant de drepte.

Amnesty anslår nå at 304 personer ble drept løpet av tre dager med demonstrasjoner. Det amerikanske utenriksdepartementet mener tallet kan være så høyt som 1.000.

Bakgrunnen for menneskerettighetsorganisasjonens konklusjoner er samtaler med en rekke personer i Iran som har beskrevet hva som har skjedd.