Trondheim skulle få sin første biskop på ti år – sykemeldt før innsettelse
Innsettelsen av Erik Varden, som er valgt til den første katolske biskopen av Trondheim stift på ti år, er utsatt på ubestemt tid på grunn av sykdom.
På bildet ser vi sogneprest i Trondheim Egil Mogstad og biskop Eidsvig. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
På bildet ser vi sogneprest i
...
På bildet ser vi sogneprest i Trondheim Egil Mogstad og biskop Eidsvig. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Del

Innsettelsen av Varden, som får tittelen biskop-prelat, skulle etter planen ha funnet sted i Nidarosdomen 4. januar neste år, men blir nå utsatt på grunn av Vardes helsetilstand, skriver Den katolske kirke på sine hjemmesider.

– Jeg har fått instruks om å følge legens råd og bruke tid på å komme til hektene, skriver Varden i et brev til Trondheim Stift.

«Vaklende helse»

Han forteller at han har hatt «vaklende helse» de siste årene, og at han ikke har tatt det på alvor.

– Jeg må finne meg i å trekke meg tilbake noen måneder i stillhet og hvile for å få kreftene tilbake.

Varden fikk 19. september beskjed om at paven hadde utnevnt ham til biskop, og 1. oktober ble utnevnelsen kunngjort av Bernt Eidsvig, biskop i Oslo katolske bispedømme.

Eidsvik synes nyheten er trist, men ser fram mot samarbeidet med Varden når den tid kommer.

Første biskop på ti år

Den forrige katolske biskopen i Trondheim trakk seg i juni 2009. Den offisielle forklaringen var samarbeidsproblemer i menigheten.

I april året etter ble det kjent at han hadde innrømmet seksuelle overgrep mot en mindreårig altergutt rundt 20 år tidligere. Politiet henla saken med bakgrunn i at den var foreldet.

I Norge har antall katolikker økt kraftig de siste årene, hovedsakelig som følge av arbeidsinnvandring – særlig fra Polen. Per 1. januar 2018 var det registrert 157.220 medlemmer i katolske kirkesamfunn her i landet, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

biskop-Trondheim,innenriks,nyheter,Religion og livssyn,norge,Trøndelag,Riksnyheter