Draps- og terrorsiktede Philip Manshaus gjorde nazihilsen i fengslingsmøtet i Oslo tingrett mandag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Terrorsiktet gjorde nazihilsen under fengslingsmøte

Draps- og terrorsiktede Philip Manshaus (22) gjorde nazihilsen til pressen under fengslingsmøtet i Oslo tingrett mandag formiddag. Møtet går for lukkede dører.

Manshaus var langt mer alvorstynget enn ved forrige fengslingsmøte 12. august. Etter å ha sett seg rundt i salen ga han fra seg et lite smil. Han ville ikke svare pressen på hvorfor han gjorde nazihilsenen da han ankom rettssalen.

Lukkede dører

Retten bestemte at mandagens fengslingsmøte skulle gå for lukkede dører, uten pressen til stede.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det ble bestemt etter at politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt krevde at fengslingsmøtet skulle gå for lukkede dører. Manshaus' forsvarer, advokat Unni Fries, sa på vegne av sin klient at hun ønsket pressen til stede.

– Som man allerede vet har han erkjent at han har gjort disse tingene, men har ikke erkjent straffskyld. Han vil si noe om dette i retten i dag, sa Fries før det ble klart at dørene ble lukket.

Samtykker ikke i fengsling

Før fengslingsmøtet var det varslet at politiet begjærer fire nye uker i varetekt med brev- og besøksforbud for 22-åringen. Fengslingsmøtet startet klokken 10.45 i Oslo tingrett.

Philip Manshaus har ikke samtykket i videre varetektsfengsling.

– Han ønsker ikke å sitte fengslet, sier advokaten. Før fengslingsmøtet startet bekreftet hun at det heller ikke har blitt gjennomført noen nye avhør av ham etter 18. august.

Terror- og drapssiktede Philip Manshaus har sagt ja til en fullstendig judisiell observasjon. Det er ventet at denne er klar i november.

En straffesak mot Manshaus er anslått til å kunne skje nærmere sommeren 2020.

Siktet for drap og terror

Under det første fengslingsmøtet 12. august hadde 22-åringen tydelige merker og hevelser i ansiktet etter slagsmålet i moskeen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

22-åringen har erkjent å ha drept stesøsteren Johanne Ihle-Hansen (17), som ble bisatt fra Haslum krematorium onsdag. Hun ble funnet død i sin bolig på Eiksmarka i Bærum 10. august.

Manshaus ble pågrepet samme dag i moskeen Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum, der han begynte å skyte kort tid etter drapet. Ingen ble skadd i skytingen, men 22-åringen er siktet for terror.