Kong Harald beskrev prinsesse Ingrid Alexandra som en jente med humor. Foto: Terje Bendiksby/ NTB scanpix POOL

Kongen til konfirmanten: – Du er pliktoppfyllende og klok

En rørt Kong Harald beskrev prinsesse Ingrid Aleksandra som en pliktoppfyllende, bevisst og klok jente i sin tale til konfirmanten.

– Du er pliktoppfyllende, bevisst og flink. Du er varm og klok. Du har humor, sa kongen i sin tale under lunsjen i Store spisesal på slottet lørdag.

Kongen er selv kjent for å ha en humoristisk sans, og sa at han håpet at hun hadde fått litt av sin humor fra nettopp ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Og så tror jeg du har tatt med deg en god porsjon av din bestemors vitebegjær. Du er sosial og får lett venner. Alt dette er gull verdt på livsveien din, sa kongen.

Han la vekt på at han og dronning Sonja har hatt glede av å følge henne gjennom 15 år, og at de med tiden har blitt trygge på at hun en dag vil være i stand til å ta fatt på oppgaven som den første norske kvinnelige monarken.

Lunsjbordet i Store spisesal på slottet var dekket til 159 personer. Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix POOL

Tok opp valgmuligheter

I forkant av konfirmasjonen har prinsessens mulighet til å velge noe annet enn kristelig konfirmasjon, blitt debattert. Kongen har uttalt at Grunnloven måtte ha blitt forandret dersom prinsessen ønsket å konfirmere seg i et annet trossamfunn.

I talen tok han opp temaet på nytt, med henvisning til at konfirmasjon er en bekreftelse av dåpen som små barn heller ikke velger selv:

– Jeg vet ikke om du føler at du har valgt helt selv i dag heller, men det er et paradoks dette med valg. For ingen mennesker kan velge det de blir født inn i. Allikevel har ethvert menneske mulighet til å skape sitt eget liv, til å gjøre det beste ut av de gitte forutsetningene, sa kongen som presiserte at også hun har denne muligheten.

Prinsesse Ingrid Alexandra ble konfirmert i Slottskapellet. Prinsessen har fulgt konfirmasjonsundervisningen i Asker menighet. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix POOL

Ønsker henne ro

Bordet i Store spisesal på slottet var dekket til 159 personer. Menyen bar preg av mattradisjoner fra inn- og utland med ingredienser som laks, kveite, yuzu- og mangomousse.

I sin tale sa kong Harald at han er sikker på at prinsessen er forberedt på den store oppgaven som venter henne. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix POOL

– Ved dåpen din uttrykte flere av oss rundt deg et inderlig håp om at du måtte få utvikle deg i frihet – med en trygg barndom, en fri og utforskende ungdomstid med alt som hører livet til for å bli et helt og trygt menneske.

Han presiserte at hun allerede var på vei mot dette målet, og at hun har omsorgsfulle og kloke foreldre med seg som veiledere på veien.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Du blir voksen i en tid da det å bygge bro mellom folk og det å redde kloden vil være blant de viktigste oppgavene. Jeg er sikker på at du og din generasjon med deres kunnskap og klokskap vil klare å finne gode løsninger. Bedre enn noen av oss som har gått foran dere.

Les også
Eksperter mener kongen tar feil om valget av kristelig konfirmasjon
Les også
Den eneste konfirmanten uten trosfrihet