Pride-markeringen i Madrid. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB scanpix

Hundretusener deltok i pride-markering i Spania

Jublende folkemasser fylte Madrids gater med regnbuefarger i en av de største pride-markeringene i Europa i år. Også i London og Budapest ble pride feiret.

Deltakere og tilskuere samlet seg ved togstasjonen Atocha for å starte lørdagens markeringer. Politiet anslår at 400.000 deltok.

Slagordet for årets markering var «historie, kamp og minner». I Spania, der katolisismen står sterkt, var homoseksualitet ulovlig fram til 1978. Tusenvis ble sendt til rehabiliteringssentre eller fengslet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg er 53 år gammel og jeg har lidd. Men 63-åringene har lidd mer, og 73 enda mer der igjen, sier Manuel Carmona, en av deltakerne.

Siden Francos dager har landet blitt en av de mest LGBT-vennlige i verden. Homofile fikk både lov til å gifte seg og adoptere barn i 2005. Det høyrepopulistiske partiet Vox har imidlertid foreslått å flytte pride-markeringer til parker i forstedene, og er imot at offentlige midler brukes på arrangementet.

– De vil ikke forstå at når vi snakker om LGBT-rettigheter, så snakker vi om menneskerettigheter, sier Spanias innenriksminister Fernando Grande-Marlaska, som selv er homofil.

Aktivister hevder at organisert motstand mot LGBT-rettigheter vokser i Europa. I både polsk og ungarsk politikk blir LGBT-miljøer ansett som en trussel mot familieverdier. I Budapest, der det lørdag også ble holdt pride-markeringer, gikk toget forbi landets parlamentsbygning i sentrum.

Også i London marsjerte hundretusener. Byen ble i mai åstedet for et voldelig angrep på et lesbisk par, som ble slått og sparket av en gruppe menn. Kvinnene, som deltok i lørdagens parade i London, har siden bedt om økt bevissthet rundt høyrepopulisme og hat.

Også i Genève deltok store folkemengder i en pride-markering. Foto: Martial Trezzini / AP / NTB scanpix