Tysklands utenriksminister Heiko Maas skal i løpet av helgen besøke, Irak, Iran, Emiratene og Jordan. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix

Tysk minister til Midtøsten for å redde atomavtalen

Tysklands utenriksminister Heiko Maas besøker i helgen fire land i Midtøsten etter at forholdet mellom USA og Iran er blitt stadig mer spent.

Maas innledet rundreisen i Iraks hovedstad Bagdad lørdag. Her skulle han ha samtaler med både statsminister Adel Abdel Mahdi og president Barham Salih. Av sikkerhetsgrunner var besøket ikke varslet på forhånd.

Søndag fortsetter Maas til De forente arabiske emirater og Jordan, før han avslutter turen i Iran. Der vil han forsøke å overtale iranske ledere til å opprettholde atomavtalen på tross av at USA har trukket seg og innført harde sanksjoner mot landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Iraks regjering samarbeider både med Iran og USA. Frykten er imidlertid stor for at konflikten skal kunne smitte over på Irak, som har havnet i en vanskelig mellomsituasjon. Samtidig som landets mektige sjiamilits støtter Iran, befinner det seg tusenvis av amerikanske soldater i landet.

USAs tilbaketog fra atomavtalen har også satt europeiske land i en vanskelig situasjon. De ønsker å opprettholde avtalen, men europeiske selskaper har likevel forlatt Iran for ikke å bli rammet av USAs sanksjoner.

I mai ga Irans president Hassan Rouhani et ultimatum til de andre landene som forhandlet fram atomavtalen: Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Russland og Kina. Han vil at de skal gjøre mer for å redde Irans oljesektor og banksektor. Hvis ikke, vil Iran igjen begynne å anrike uran, som omverdenen frykter kan brukes til å produsere atomvåpen.