Anette Trettebergstuen hilser debatten om utvidelse av grensa for selvbestemt abort velkommen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Ap på gli mot utvidelse av abortgrensa

Arbeiderpartiet er modent for å starte debatten om en utvidelse av grensen for selvbestemt abort, mener framtredende kvinner i partiet.

Anette Trettebergstuen, som er innstilt som ny leder til Aps kvinnepolitiske utvalg, støtter at debatten reises. Det er en naturlig følge av den siste innstrammingen, sier hun til NTB.

– Det har provosert fram en debatt, som jeg ønsker velkommen og er stolt over. Innstrammingen har vist det skjøre kompromisset som abortloven har vært, sier hun og viser til at 95 prosent av alle aborter blir tatt før uke 12.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Går inn for 18-ukersregel

– Vi vet også at nemndbehandling er veldig krevende for mange kvinner, sier Trettebergstuen, som understreker at hun selv ikke har konkludert i spørsmålet.

– Jeg vil stille meg bak det landsmøtet kommer til å vedta i morgen, sier hun.

Aps helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol går allerede nå inn for å avvikle abortnemndene og innføre fri abort fram til uke 18. Kjerkol leder redaksjonskomiteen som avgjør hvilken ny politikk Ap skal utforme under det pågående landsmøtet, blant annet på helse.

– Enten har man tillit til at kvinner kan ta egne valg, eller så har man det ikke. Jeg er for selvbestemt abort fram til uke 18, sier hun til Adresseavisen.

Internasjonal oppsikt

Avtroppende leder for Aps kvinneutvalg, Anniken Huitfeldt, understreket overfor landsmøtet fredag at abortinnstrammingen til den borgerlige regjeringen har vakt internasjonal oppsikt.

– Kvinners rett til abort blir brukt som en brikke i et spill om politisk makt, sa Huitfeldt som understreket at sitatet er hentet fra et internasjonalt helsenettsted i en artikkel om den norske abortdebatten.

– Det legges nemlig merke til internasjonalt at vår statsminister Erna Solberg sitter ved makten fordi hun ville stramme inn abortloven, sa Huitfeldt.

Les også
Trosset legens råd om å svelge abortpille. Nå går Ole i første klasse
Les også
Ap-politiker vil endre abortlovenDette er saken
Les også
Da sykepleieren nevnte abort, reiste far seg og sa «han skal leve»Abortdebatt