Terrorofre hedret i Oslos største moské
– Vi står sammen, sa kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) til norske muslimer under fredagsbønnen i Oslos største moské.
Utenfor bønnerommet var det satt opp et lite alter med bilde av de omkomne. Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) tente fredslys. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Utenfor bønnerommet var det sa
...
Utenfor bønnerommet var det satt opp et lite alter med bilde av de omkomne. Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) tente fredslys. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Del

Én uke etter terrorangrepet på New Zealand som krevde 50 liv, ble det holdt en minnemarkering i Oslos største moské Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat på Grønland.

Blant de fremmøtte var høyrepolitikerne Jan Tore Sanner, Pia Farstad von Hall og Eirik Lae Solberg.

De viste sympati med ofrene, deres pårørende – og deres trosfeller i Oslo.

– Vi ser det så ofte etter angrep som dette. At troende og ikke-troende kommer sammen i fred. At vi viser solidaritet og fellesskap med hverandre, sa Sanner i sin tale til forsamlingen.

– Den beste måten å stå sammen mot hat på, er å vise fellesskap. Det er å si at det ikke heter oss og dem, men vi, sa Jan Tore Sanner i sin tale under fredagsbønnen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sammen mot hatet

Terrorangrepet mot to moskeer i Christchurch på New Zealand skjedde mens barn, kvinner og menn satt i bønn for en uke siden.

Fredag 22. mars sto hele New Zealand samlet i sorgen under fredagsbønnen. Nasjonen sto stille da to minutters stillhet for ofrene ble kringkastet.

Under fredagsbønnen i Oslo påpekte statsråden at solidaritet og fellesskap ikke bør trenge en foranledning. Og at han skulle ønske at moskébesøket hadde funnet sted uten terrorangrepet.

– Angrepet i Christchurch var et angrep på en fredagsbønn – som denne. Jeg forstår om noen blir redde. Men heller enn å frykte, må angrepet gi oss styrke til å slåss mot ekstremisme i alle former, sa Sanner.

Medlem av høyre kvinneforum, Pia Farstad von Hall, holdt tale for de fremmøtte under fredagsbønnen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Pia Farstad von Hall

Som praksisen tilsier, er det i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat moskeen et eget bønnerom for kvinner. Medlem av Høyres kvinneforum, Pia Farstad von Hall, deltok imidlertid i hovedrommet som er forbeholdt menn.

Med håret tildekket holdt hun en tale hvor hun trakk fram ett av de kvinnelige ofrene: 44 år gamle Hosne Ahmed som døde da hun lette etter sin mann i Al Noor moskeen.

– Vi kan alle kjenne på sinnet som melder seg når en uskyldig kvinne som Hosne Ahmed brutalt blir drept. Hennes historie forplikter oss alle til å bekjempe terror. Hosne Ahmed etterlot seg en datter på 14 år. Hennes mann overlevde. De må leve med sorg, fortvilelse og tap av sin mor og ektefelle, som vi alle føler sterkt med.

Fredagsbønnen i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat moskeen i Oslo samlet mange. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

sanner-moske-besøk,innenriks,nyheter,politikk,norge,oslo,Riksnyheter,new zealand,terror,islam,terrorangrep,christchurch,jan tore sanner,central jamaat-e ahl-e sunnat,pia farstad von hall,eirik lae solberg