President Recep Tayyip Erdogan har hisset på seg australske myndigheter med sin kommentar til moskemassakren i New Zealand. Foto: AP / NTB scanpix

Erdogan hevder Christchurch-kommentar ble misforstått

President Recep Tayyip Erdogans kommentar om Christchurch-massakren i New Zealand ble tatt ut av sin sammenheng og misforstått, hevder en talsmann.

Erdogan kalte moskémassakren som kostet 50 mennesker livet et angrep på Tyrkia og islam, og han advarte samtidig antimuslimske australiere og sa at de vil bli sendt hjem i kister som sine bestefedre dersom de kommer til Tyrkia.

Det siste var en referanse til slaget ved Gallipoli i Tyrkia under første verdenskrig, der over 8.000 australske soldater i det britiske imperiets tjeneste ble drept i kamp mot styrker fra Det osmanske riket.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Australias statsminister Scott Morrison reagerte kraftig på Erdogans uttalelse, og Tyrkias ambassadør Korhan Karakoc ble kalt inn på teppet.

Karakoc medga at Erdogan hadde latt seg rive med og forsøkte å bortforklare kommentaren med at den ble gitt i en valgkampsammenheng.

Onsdag fulgte Erdogans kommunikasjonssjef Fahrettin Altun opp og hevdet at uttalelsen ble misforstått.

– President Erdogans uttalelse ble dessverre tatt ut av sin sammenheng, skrev han på Twitter.

– Erdogan kommenterte det såkalte manifestet til terroristen som drepte 50 uskyldige muslimer i Christchurch, fortsatte Altun, som understreket at både australiere og newzealendere er velkomne i Tyrkia.