32.000 familier får en gratis bibel i 2014

I oktober skal team fra Ungdom i Oppdrag gå fra dør til dør i Finnmark og dele ut gratis bibel til alle som vil ha.

- Vi har en drøm, inn­le­der Andreas Nord­li, leder for Ung­dom i Opp­drag. Drøm­men er å dele ut en bibel til alle hjem i hele Norge, men de har be­stemt seg for å be­gyn­ne i Finn­mark.

På Facebook: Bibelen til alle Nettside: bibelentilalle.org

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bak­grun­nen er grunn­lovs­ju­bi­le­et i 2014 og re­for­ma­sjons­ju­bi­le­et i 2017.

- Bi­be­len er ver­dens mest tryk­te, over­sat­te og sann­syn­lig­vis mest leste bok. Den lig­ger som et fun­da­ment for vår si­vi­li­sa­sjon, og der­med også for grunn­lo­ven vår, sier han.

Nord­li un­der­stre­ker at det ikke er nok å bare dele ut Bi­be­len, og tenke at alt skal ordne seg selv.

- Vi gjør det for å skape be­ve­gel­se om Bi­be­len som bok, og for å sette den inn i en kon­tekst. Vi øns­ker å sette den på dags­or­de­nen og skape de­batt. Vi­de­re øns­ker vi å hjel­pe men­nes­ker til å lese den.

Til hele ver­den

Ak­sjo­nen er et ledd i en vi­sjon som Youth With A Mis­sion (YWAM) har in­ter­na­sjo­nalt, om å dele ut bib­ler til alle hus­stan­der i hele ver­den innen ut­gan­gen av 2029.

- Det er en idé og en mål­set­ting. Når vi nå går i gang i Finn­mark, blir vi først ute i Euro­pa, opp­ly­ser Nord­li.

For noen år til­ba­ke ble Bi­be­len delt ut til alle hus­stan­der på Ha­waii, og gode er­fa­rin­ger ble høs­tet av det. Bi­be­len ble ak­tua­li­sert og det skjed­de en me­nig­hets­vekst i etter­kant, uten at man kan si at det skyld­tes ut­de­lin­gen. Da Loren Cun­ning­ham, grunn­leg­ge­ren av YWAM, be­søk­te Norge i fjor, for­tal­te han om bi­bel­ak­sjo­nen. Han har lenge båret på drøm­men om å gjøre det til en glo­bal ak­sjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

32.000 bib­ler

Litt over 32.000 bib­ler skal deles ut i pe­rio­den fra 1. til 19. ok­to­ber. Når 200 går fra dør til dør i 15 dager, rek­ker de over hele Finn­mark.

For å skape blest om ak­sjo­nen, blir det ar­ran­ge­ment med lo­ka­le me­nig­he­ter i fire byer. Loren Cun­ning­ham vil også delta, og tanke­smi­en Ska­per­kraft skal ar­ran­ge­re se­mi­nar om det krist­ne sam­funns­en­ga­sje­men­tet.

Her­mund Haa­land, dag­lig leder, opp­ly­ser at de kom­mer til å følge deler av turnéen og ar­ran­ge­re se­mi­nar.

- Hva ten­ker du om selve idéen med å dele ut bib­ler til alle?

- Den synes jeg er fan­tas­tisk. Det er vel­dig ver­di­fullt å kunne minne det nors­ke folk på Bi­be­len som kul­tur­bæ­rer og som Guds Ord. Det er et kjempe­flott ini­tia­tiv, og jeg håper at me­nig­he­te­ne hiver seg på og tar det som et fel­les­pro­sjekt, sier Haa­land.

Op­ti­mist

Pro­sjek­tet vil koste cirka to mil­lio­ner. Det er pen­ger som Ung­dom i Opp­drag ikke har, men Nord­li er op­ti­mist og håper at mange vil tenne på idéen og gi sin støt­te.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Som et ledd i for­be­re­del­se­ne har de ringt rundt 100 til­fel­dig valg­te inn­byg­ge­re i Finn­mark for å høre om de har en bibel. 39 svar­te at de ikke hadde noen bibel hjem­me, over 90 sa at de øns­ket den i tra­di­sjo­nell form. Bare én øns­ket en di­gi­tal bibel.

- Å ringe 100 er ikke nok til at dette er re­pre­sen­ta­tivt, men det gir oss i alle fall en peke­pinn, sier Nord­li.

Bi­be­len som skal deles ut er «Bi­be­len Guds ord», som er den nors­ke ut­ga­ven av King James-bi­be­len. Pri­sen vil ligge på 60 kro­ner per stykk, og in­klu­de­rer alle ut­gif­ter i for­bin­del­se med kam­pan­jen. Her­mon skal tryk­ke bib­le­ne, uten å tjene noe på det.

Et kall og en mi­sjons­tje­nes­te

For­lags­sjef Svein An­der­sen for­tel­ler at han har dre­vet med ut­de­ling av bøker siden han ble frelst under Je­sus­vek­kel­sen på 70-tal­let. Han hadde bare vært kris­ten i et par år da han spon­set og delte ut en evan­ge­li­se­rings­bok til alle hus­stan­der i sin hjem­by i Øst­fold.

- Jeg har stor tro på Guds Ord og et vit­nes­byrd om Jesus i skrift­lig form. Når Bi­be­len gis som en gave, kan mot­ta­ke­ren velge om han vil sette den i bok­hyl­len eller gi den plass på stue­bor­det.

An­der­sen sier han ser på opp­dra­get som et kall og en mi­sjons­tje­nes­te, og håper at de som for­lag kan være en av spon­so­re­ne.

Fra Her­mon-sje­fen får vi opp­lyst at Bi­be­len som skal deles ut, ville kos­tet mel­lom 300 og 400 kro­ner i bu­tik­ken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det øker sann­syn­lig­he­ten for at flere vil lese i den, tror han.

En god mu­lig­het

Per Brad­ley, pas­tor i Me­to­dist­kir­ken i Ham­mer­fest, om­ta­ler bi­bel­pro­sjek­tet som kjempe­spen­nen­de.

- Jeg ten­ker at det kan bli en vel­dig god mu­lig­het for oss til å nå ut til folk, sier han.

Det er ikke lenge siden han fikk in­for­ma­sjon om pro­sjek­tet, så me­nig­he­te­ne i Ham­mer­fest har ennå ikke fått snak­ket sam­men.

- Dette er jo et pro­sjekt som er av­hen­gig av at vi som me­nig­het står sam­men, sier han.

- 39 av 100 oppga at de ikke hadde en bibel hjem­me. Er det mange i Finn­mark som ikke har noen bibel?

- Det har jeg ingen for­me­ning om. Jeg ten­ker at selv om folk har en bibel, så er det uan­sett et godt ini­tia­tiv å sette fokus på den, og få me­nig­he­te­ne til å snak­ke om den.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nord­li opp­ly­ser at de kom­mer til å lage flere lett til­gjen­ge­lig vi­deo­er som blant annet vil for­kla­re hva Bi­be­len er, hvor­dan man kan be­gyn­ne å lese i den, hvil­ke tema den tar opp og hvor­dan man får tak i en bi­bel­lese­plan.

- Vi job­ber med en inn­led­ning til hver en­kelt bok i Bi­be­len som for­tel­ler hvem som har skre­vet den, når, til hvem og hvor­for.

- In­ten­sjo­nen er å hjelp folk til å for­stå hel­he­ten i de 66 bø­ke­ne. Vårt håp er jo at folk i Finn­mark vil be­gyn­ne å snak­ke om Bi­be­len, og skape litt be­ve­gel­se og ring­virk­nin­ger som gjør at folk blir nys­gjer­ri­ge, sier Nord­li.

DAGEN

Bibel til alle i Finnmark

Fra 1. til 19. oktober skal 200 fra Ungdom i Oppdrag gå fra dør til dør og dele ut bibler til alle i Finnmark.

Bakgrunnen er grunnlovsjubileet i 2014 og reformasjonsjubileet i 2017.

Aksjonen er et ledd i en visjon som Youth With A Mission har internasjonalt, om å dele ut bibler til alle husstander i hele verden innen utgangen av 1929.

Les også
Gir evangeliet til sørlandske muslimer
Les også
Norske vikinger forkynner forsoning i IsraelTX-Vikings i Israel