NY STYRELEDER: Representantskapet sier seg svært tilfreds med den nye styresammensetningen. Ny styreleder i Verdibanken er Roy Wareberg, daglig leder i Atlantic Offshore.

Verdibanken skiftet ut styret

Styreleder og tre andre styremedlemmer trakk seg etter uenighet om ny administrerende direktør.

Strid om ny topp­le­der i Verdi­ban­ken kan være med­ei­er i en vin­gård i Ita­lia fikk styre­le­der Jan Hann­e­stad og tre andre styre­med­lem­mer til å trek­ke seg, iføl­ge Ag­der­pos­ten.

Styre­le­der Hann­e­stad mente at bank­fag­lig kom­pe­tan­se måtte telle mest, mens ei­er­ne mot­sat­te seg topp­le­der­kan­di­da­tens ei­er­post i en vin­gård.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Kall det for en stra­te­gisk uenig­het, sa Hann­e­stad tilAg­der­pos­ten.

Skif­tet ut alle

Verdi­ban­ken opp­ly­ser på sine nett­si­der at det var uenig­het om til­set­ting av ny ad­mi­ni­stre­ren­de di­rek­tør «sett i lys av ban­kens verdi­grunn­lag». I en mel­ding på ban­kens nett­si­der heter det at re­pre­sen­tant­ska­pet ser det mest tjen­lig å skif­te ut alle de ak­sjo­nær­valg­te med­lem­me­ne av sty­ret.

Da var det mind­re enn seks må­ne­der siden sty­ret ble valgt etter at det gamle sty­ret hadde stilt sine plas­ser til dis­po­si­sjon som følge av kri­tikk fra Fi­nanstil­sy­net. Re­pre­sen­tant­skaps­le­der Helge Etne­stad ut­tryk­te den gan­gen at «det er et svært kom­pe­tent styre som nå tar tak i ar­bei­det med å styr­ke til­li­ten til ban­ken frem­over».

Det var sty­rets opp­ga­ve å an­set­te en ny ad­mi­ni­stre­ren­de di­rek­tør. Men det endte med at de selv gikk og di­rek­tør­stil­lin­gen frem­de­les er ledig.

For­ri­ge uke trakk både leder 
Jan Hann­e­stad, nest­le­der Helge Strøm­me, Randi Almås Wel­ha­ven og Irene Lind­hjem Gryt­nes seg.

- Svært godt kva­li­fi­sert

Det nye sty­ret be­står av styre­le­der Roy Ware­berg, nest­le­der Er­lend Grim­stad, og styre­med­lem­me­ne Ing­vild Ber­lin Kalle­berg, Solveig Klei­va­ne, John M. Tam­lag og Knut Wint­her.

Re­pre­sen­tant­ska­pet sier seg svært til­freds med den nye styre­sam­men­set­nin­gen.

«Sty­ret har meget solid er­fa­ring fra bank og fi­nans, næ­rings- og sam­funns­liv, samt ide­el­le og fri­vil­li­ge or­ga­ni­sa­sjo­ner. De er svært godt kva­li­fi­sert for det ar­bei­det de nå skal i gang med», heter det i ut­ta­lel­sen fra Etne­stad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Storm

Det siste året har det stor­met rundt Verdi­ban­ken, som har en for­valt­nings­ka­pi­tal på 1,5 mil­li­ar­der kro­ner. Mange av kun­de­ne er fri­vil­li­ge og krist­ne or­ga­ni­sa­sjo­ner, samt me­nig­he­ter og pri­vat­per­soner.

Vin­te­ren 2012 tryk­te Da­gens Næ­rings­liv en rekke ar­tik­ler som be­lys­te en del uover­sikt­lig­he­ter i deler av ban­kens le­del­se. Det var blant annet snakk om in­ves­te­rin­ger via svært tvil­som­me spe­ku­lan­ter. Også Fi­nanstil­sy­net rette sterk kri­tikk «mot Verdi­ban­kens kre­ditt­prak­sis, og stil­ler spørs­mål ved sty­rets og ad­mi­ni­stre­ren­de di­rek­tørs uav­hen­gig­het og kom­pe­tan­se i for­bin­del­se med in­ves­te­rin­ger», het det i presse­mel­din­gen fra ban­ken i mars.

Til­sy­net sa klart at «etter Fi­nanstil­sy­nets vur­de­ring vil ban­ken være tjent med et skif­te av styre og adm. di­rek­tør.»

Både sty­ret og ad­mi­ni­stre­ren­de di­rek­tør To­ralf Østli gikk av etter kri­tik­ken fra til­sy­net.DAGEN