- Sarpsborg må slå opp med Betlehem

Fremskrittspartiet i Sarpsborg mener at kommunen må avslutte vennskapsforholdet med den palestinske byen Betlehem. Mandag arrangerte partiet Israel-seminar med fullt hus.

Stu­die­le­der Erik Nils­sen i Sarps­borg Frp på­pe­ker at det er brukt 100.000 skatte­kro­ner på venn­skaps­av­ta­len med Bet­le­hem.

- For det førs­te synes vi det er uhel­dig at man bru­ker pen­ger på dette når det gir så lite til­ba­ke sam­ti­dig som kom­mu­nen må kutte i of­fent­li­ge til­bud.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er også et uhel­dig sig­nal om kom­mu­nens side­valg i Midt­østen-kon­flik­ten, mener Erik Nils­sen.

Stri­den fort­set­ter

I den lo­ka­le gra­tis­avi­sen har ord­fø­rer Sind­re Mar­tin­sen-Evje (Ap) po­sert med pa­le­stina­skjerf og for­svart venn­skaps­av­ta­len, mens Frem­skritts­par­ti­ets lo­kal­lags­le­der Kai Roger Hagen på første­si­den i samme avis krev­de at av­ta­len må opp­hø­re.

I ukens ut­ga­ve er det ung­doms­sek­re­tær Elise Waagen fra LO i Øst­fold som kom­mer med kraf­tig kri­tikk av Frps ut­spill. Hun hev­der at det er top­pen av frekk­het å ta til orde for at venn­skaps­av­ta­len skal av­vik­les sam­ti­dig med at Frp lo­kalt in­vi­te­rer til Is­ra­els-se­mi­nar.

- Gjen­nom venn­skaps­av­ta­len kan vi gi et lite bi­drag og tenne et håp hos noen. Det må vi kunne ta oss råd til, sier Waagen til By­avi­sa Sarps­borg.

Fullt hus

Nils­sen har ikke tro på at Frem­skritts­par­ti­et i Sarps­borg, som er i op­po­si­sjon, skal kunne vinne fram med for­sla­get om å si opp venn­skaps­av­ta­len med Bet­le­hem.

Der­imot klar­te de å fylle by­styre­sa­len i Sarps­borg Råd­hus man­dag denne uken da de in­vi­ter­te til Is­ra­els-se­mi­nar med Is­ra­els fun­ge­ren­de am­bas­sa­dør i Norge, Geor­ge Deek, stor­tings­re­pre­sen­tant Chris­ti­an Ty­bring-Gjed­de og Con­rad Myr­land fra or­ga­ni­sa­sjo­nen Med Is­rael For Fred. (MIFF).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det var over all for­vent­ning. Hel­dig­vis er det en me­sa­nin i lo­ka­let og uten det hadde jeg ikke vært sik­ker på at alle hadde fått plass, sier Erik Nils­sen.

Han send­te en in­vi­ta­sjon spe­si­elt til ord­fø­rer Sind­re Mar­tin­sen-Evje der han skrev at han håpet at han kunne vise raus­het ved å delta. Det tak­ket ord­fø­re­ren høf­lig nei takk til.

Også sen­tralt?

- Dette er et lo­kalt ini­tia­tiv for å styr­ke in­ter­es­sen for Is­rael innad i Frem­skritts­par­ti­et. Er det også noe man job­ber med sen­tralt i par­ti­et?

- Chris­ti­an Ty­bring-Gjed­de viste til at Frp er det enes­te par­ti­et som har tatt med dette med Is­rael i parti­pro­gram­met.

- Vi har som stand­punkt å for­sva­re Is­ra­els ek­sis­tens, men­neske­ret­tig­he­te­ne og våre lands re­la­sjo­ner.

- Re­gje­rings­platt­for­men er jo litt sva­ke­re enn det Frp har pro­gram­fes­tet. Men re­gje­rin­gen er helt klar på at man skal for­sva­re Is­ra­els rett til ek­sis­tens, sva­rer Erik Nils­sen.

Han leg­ger til at de har mange Is­ra­els­ven­ner i Frp i Sarps­borg og at han nes­ten aldri har mot­tatt så mange po­si­ti­ve og hyg­ge­li­ge til­bake­mel­din­ger som han har fått etter møtet denne uken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DAGEN

Betlehem og Sarpsborg
Les også
Netanyahu vil ikke snakke mer med palestinerne
Les også
- Israel-boikott bommer på målet