- Leger og sykepleiere medvirket til tortur

Ame­ri­kans­ke mi­li­tæ­re leger og syke­plei­ere har med­vir­ket til mis­hand­ling av fan­ger i etter­ret­nings­tje­nes­ten CIAs og for­svars­de­par­te­men­tet Pen­ta­gons va­re­tekt, iføl­ge en ame­ri­kansk stu­die.

Men CIA og Pen­ta­gon hev­der rap­por­ten inne­hol­der al­vor­li­ge feil og be­nek­ter at for­hol­de­ne som be­skri­ves, gjel­der nå.

- For­svars­de­par­te­men­tet og CIA for­lang­te at helse­per­so­nell sam­ar­bei­det ved etter­ret­nings­inn­sam­ling og sik­ker­hets­prak­sis som på­før­te al­vor­lig skade på fan­ger i ame­ri­kansk va­re­tekt, heter det i rap­por­ten fra en to­åring stu­die gjen­nom­ført av In­sti­tutt for medi­sin i sam­ar­beid med stif­tel­sen Open Socie­ty Foun­da­tion, fi­nan­siert av mil­li­ar­dæ­ren Geor­ge Soros.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Del­tok

Helse­per­so­nell del­tok i «tor­tur og gru­som, umen­nes­ke­lig og ned­bry­ten­de be­hand­ling av fan­ger», iføl­ge rap­por­ten.

Tor­tu­ren skjed­de i Af­gha­ni­stan, på Guan­tana­mo-ba­sen og i hem­me­li­ge CIA-fengs­ler andre ste­der i ver­den etter ter­ror­an­gre­pe­ne 11. sep­tem­ber 2001.

Rap­por­ten fast­slår at leger i mi­li­tær tje­nes­te brøt lege­eden og opp­tråd­te som med­hjel­pe­re til tor­tur og mis­hand­ling i den na­sjo­na­le sik­ker­he­tens navn, iføl­ge Gerald Thom­son, en av rap­por­tens med­for­fat­te­re og pro­fes­sor eme­ri­tus i medi­sin ved Co­lum­bia-uni­ver­si­te­tet.

Be­nek­ter

Både CIA og Pen­ta­gon be­nek­ter kon­klu­sjo­ne­ne i rap­por­ten.

- Rap­por­ten inne­hol­der al­vor­li­ge unøy­ak­tig­he­ter og feil­ak­ti­ge kon­klu­sjo­ner, sier CIAs tals­mann Dean Boyd.

- Det er vik­tig å un­der­stre­ke at CIA ikke har fan­ger i sin va­re­tekt, sier han.

- Pre­si­dent Obama av­slut­tet Over­fø­rings-, va­re­tekts og av­hørs­pro­gram­met i 2009, til­føy­er han.

Obama for­bød av­hørs­tek­nik­ker som hans for­gjen­ger Geor­ge W. Bush hadde god­kjent, og som kri­ti­ke­re sa var iden­tisk med tor­tur.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En Pen­ta­gon-tals­mann, Todd Bre­assea­le, sier at ingen av kri­ti­ker­ne bak rap­por­ten har møtt noen av fan­ge­ne, sett deres lege­jour­na­ler eller satt seg inn i pro­se­dy­re­ne ved Guan­tana­mo-ba­sen. Han sier også at fan­ge­ne ved Guan­tana­mo ofte har vært «eks­tremt vol­de­li­ge». (©NTB)