- Alle som ønsker skal kunne reise til sykehus i hele EØS

Helseminister Bent Høie (H) sier regjeringen vil legge opp til at norske pasienter som ønsker det, skal få reise til hvilket sykehus de vil i hele EØS-området for å få behandling.

For­ut­set­nin­gen for at nors­ke bor­ge­re skal få denne mu­lig­he­ten, er at den samme be­hand­lin­gen også til­bys i Norge, skri­ver VG.

- Re­gje­rin­gen vil legge til rette for at alle som øns­ker det, kan reise til et syke­hus i hele EØS-om­rå­det og motta be­hand­ling, sier Høie til avi­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For­sla­get fra re­gje­rin­gen er et svar på kla­gen fra EFTAs over­vå­kings­or­gan ESA som mener de nors­ke reg­le­ne for re­fu­sjon etter be­hand­ling i ut­lan­det kan være i strid med EØS-av­ta­len.

Høie vil sende det nye for­sla­get ut på hø­ring al­le­re­de før som­mer­fe­rien star­ter, og håper ord­nin­gen kan tre i kraft ved års­skif­tet. Det er seks må­ne­der etter at EUs nye pa­si­ent­di­rek­tiv trer i kraft.

Mens ESAs kri­tikk blant annet er ret­tet mot pa­si­en­ter som ikke har fått be­hand­ling i Norge innen den fast­sat­te fris­ten, åpner Høie for at alle pa­si­en­ter - også de som ikke er ut­satt for frist­brudd - kan hen­ven­de seg til syke­hus i hele EU- og EØS-om­rå­det.

Høie sier re­gje­rin­gen øns­ker å gi pa­si­en­te­ne et til­bud om for­hånds­god­kjen­ning av be­hand­ling i ut­lan­det, men først må man ha opp­søkt fast­le­gen sin og fått en hen­vis­ning til syke­hus­be­hand­ling.

Les også
«Det gis ikke støtte for operasjoner i utlandet der hvor vi har kompetanse i Norge»
Les også
Norske leger kunne ikke hjelpe Atle (18). Det kunne israelske.Dette sier loven
Les også
- Rett på tilsvarende operasjon i utlandet