«Mulla, mørkemann og moralist»

I selvbiografien «Drivkraft» fra 2012 bruker Dagfinn Høybråten ett kapittel på striden om røykeloven.

Les også: Røykeloven feirer 10 år - nå blir det flere forbud mot røyk og snus

«Skjells­or­de­ne som hag­let over meg nes­ten dag­lig i mer enn et år, var mange og fan­tasi­ful­le: mulla, mørke­mann og mo­ra­list, helse­fa­scist, helse­frik­mi­nis­ter, fun­da­men­ta­list, ta­li­ban, aya­tol­la Høy­brå­ten og Osama bin Høy­brå­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Av­sen­der­ne var slett ikke bare ano­ny­me nett­de­bat­tan­ter og busk­agi­ta­to­rer. Pro­fes­sor i sam­funns­me­di­sin, Per Fu­gel­li ga mange av de fol­ke­li­ge spiss­for­mu­le­rin­ge­ne et aka­de­misk an­sikt. Da­gens Medi­sin skrev noen år etter­på at jeg mot­tok flere ut­skjel­lin­ger på en van­lig tirs­dag enn de fles­te nors­ke po­li­ti­ke­re får høre gjen­nom et helt liv.

Lengst gikk de som fram­sat­te rene trus­ler og in­di­rek­te fra­tok meg mye av min per­son­li­ge fri­het i pe­rio­der. På et tids­punkt i denne stri­den føl­tes det som om jeg ble adres­se for mange men­nes­kers al­min­ne­li­ge opp­rørs­trang mot auto­ri­te­ter og myn­dig­hets­per­soner.

Min pro­fil som KrF-le­der i front for et nytt inn­grep i folks per­son­li­ge fri­het, pas­set nok godt inn i et slikt møns­ter. An­gre­pe­ne skyld­tes sak, men fikk ofte på per­son. Der­for var de både for­ståe­li­ge og be­las­ten­de på samme tid.»

...

«Mange har spurt om røyke­lo­ven var verdt pri­sen for meg per­son­lig. Sva­ret var utvil­somt ja. Det er ingen annen po­li­tisk sak som nes­ten dag­lig gir meg så mange hyg­ge­li­ge møter med folk som denne. Men det er verdt pri­sen også uten all tak­ken. Bare det fak­tum at loven red­der liv og hever livs­kva­li­te­ten for så mange, gjør opp mange gan­ger for kost­na­de­ne det hadde å stå i stri­den.»

(Gjen­gitt med til­la­tel­se fra Cap­pe­len Damm AS)

Les også
Røykeloven feires med nye forbudRøykeloven