– Velkommen, skeptikere

Både moderne menneskers spørsmål og Bibelens tidløse svar skal få plass i Redeemer Presbyterian Church. Menigheten er blitt et fenomen i New York.

Det er søndag ettermiddag i 14th Street på Downtown Manhattan. Newyorkere rusler gatelangs, noen på vei til de forskjelligste gjøremål i byen som aldri sover, andre bare for å nyte den varme septemberdagen. På Union Square er buddhistiske munker ute for å fortelle om det de tror på.

Flere hundre mennesker, de fleste av dem unge voksne, er mer interessert i svarene som gis i de romslige lokalene til Frelsesarmeen litte lenger borte i gaten. Her leier Redeemer Presbyterian Church et av sine tre gudstjenestesteder på Manhattan. Totalt holder menigheten åtte gudstjenester en vanlig søndag. De fleste av gudstjenestene har barneopplegg, men det har ikke denne. Det forklarer også sammensetningen av forsamlingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I døren mottar de besøkende et tydelig strukturert program for gudstjenesten, en slags lavkirkelig liturgi.

Den asiastisk-amerikanske liturgen påpeker at et nytt semester nettopp er begynt og at mange er kommet til New York for å starte livet her. Han inviterer til å knytte kontakt med menigheten og oppfordrer til å benytte muligheten allerede i dag.

Under velsignelse

De forskjellige gudstjenestene i løpet av dagen har stor bredde i musikkstil. Denne ettermiddagsgudstjenesten har et moderne preg med firemannsband og sanger av artister somMatt Redman og Israel Houghton, men også «Deg være ære» med melodi av Händel. På de øvrige gudstjenestene er det annonsert både mer klassisk salmestil, jazz og gospel/soul.

– Ikke tro på menneskehjertets løgn om at når Gud skjuler seg, så betyr det at Gud ikke er der, sier pastor David Plant.

Han tar utgangspunkt i historien om Jakob i Det gamle testamente. Gud var med Jakob gjennom store prøvelser, velsignet ham og lot ham bli til velsignelse.

– Elsk kulturen du lever i, delta og bidra i den, samtidig som du har en tydelig kristen identitet - selv når det koster deg noe, sier pastor Plant.

Han framhever at velsignelsen står i sentrum av det kristne livet.

– Velsignelse betyr ikke bare at Gud ønsker deg godt, men at han har forpliktet seg på å gi deg det gode, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ærlig samtale

27 år er gått siden Tim Keller plantet Redeemer Presbyterian Church. Med årene er han blitt en av de forkynnerne i USA som blir mest lest og lyttet til. En av bøkene hans «Gud? Kristen tro møter moderne skepsis» ble utgitt avLunde forlag på norsk for tre år siden.

– Tvil er ganske naturlig, sier Keller i en introduksjonsvideo som er lagt ut på menighetens nettsider.

Han synes ikke det er overraskende at tenkende mennesker i møte med en presentasjon av kristen tro spør seg hvordan man kan vite at Gud eksisterer, hvordan en god Gud kan tillate ondskap og lidelse og andre krevende spørsmål. På den andre siden mener Keller at mange kristne kan ha arvet troen sin og ikke gjort den til sin egen.

– Både tvilende og troende har en moralsk forpliktelse til å undersøke tvilen og troen sin, sier Keller.

Det mener han best skjer ved at de møtes og snakker åpent om tankene sine.

– Jeg har alltid ønsket en kirke der tvilende og troende kan komme sammen og være et lærende fellesskap. Jeg har alltid ønsket en kirke der skeptikere er velkomne. Det er en av grunnene til at vi startet Redeemer Presbyterian Church, sier pastoren.

Praktisk hjelp

Gudstjenesten er over, og velsignelsen lyst ut over forsamlingen. De frammøtte er invitert til kirkekaffe, men noen stopper igjen litt lenger.

– Tim Keller er en framtredende skikkelse i den kristne verden, sier Stephen Kim (36). Han kommer fra California, men er født i Sør-Korea.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er vanskelig å utvikle et solid kristent fellesskap her i byen, men dette er et sted som hjelper deg til å vokse, sier Kim.

Han mener menigheten gir solid bibelundervisning som også gir hjelp til å leve som troende student eller arbeidstaker.

– De snakker til menneskers hjerter og har samtidig godt opplegg for å ta seg av mennesker, sier Kim.

Han setter også pris på at mennesker kommer fra mange forskjellige steder og sammenhenger.

En ung kvinne passerer, men takker nei til å la seg intervjue om menigheten.

– Jeg er dansk og er bare på besøk, smiler hun.

I trappen passerer en annen ung kvinne med asiatisk opphav.

– Jeg er her for første gang, sier hun da hun takker nei til å si hvorfor hun er der.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ble overbevist

Paul McGregor (26) fra New York vil derimot meddele seg. Han studerte utenfor byen og hadde flyttet tilbake da han fikk høre om Redeemer Presbyterian Church.

– Jeg var skeptisk til religion, sier han, selv om han kom fra en familie med en viss kirkelig tilknytning.

Da han fikk høre forkynnelsen i Redeemer, begynte han å tenke annerledes og bestemte seg for å gå der fast.

– Forkynnelsen er veldig klar på evangeliet og at alle trenger å bli frelst, sier McGregor.

Samtidig opplever han at lederne er åpne overfor mennesker og er opptatt av å gi gode svar.

– Mer enn andre menigheter har vi fellesskap, som vi leser om det i Bibelen. Det gjør noe med livet, sier McGregor.

Vippepunkt

For 25 år siden var andelen newyorkere som gikk i evangelisk sentrerte menigheter midt i New York én prosent, ifølge nettsidene til menigheten. Nå oppgis den til å være fem prosent. «En evangelisk bevegelse reiser seg i New York City», heter det i en presentasjonsvideo av kampanjen Rise som Redeemer Presbyterian Church har lagt ut på nettsidene sine.

Men fortsatt er New York et av de mest sekulære stedene i USA, siden rundt 25 prosent av amerikanerne regner seg som evangeliske kristne. Visjonen med kampanjen er å nå et «vippepunkt» på 15 prosent evangeliske i New York. Menigheten tror det kan få konsekvenser ikke bare for byen, men for samfunnet forøvrig og for verden.