Illustrasjonsfoto: Fotolia

Salomos vidsom

Les Salomos ordspråk og grunn på dem. De er en Guds gave til deg – uansett hvor du er i livet.

«Salomos visdom overgikk all visdom i Østen og Egypt. Han var visere enn noe annet menneske, visere enn Etan av Esrah-ætten og Mahols sønner …» (1 Kong 4:30–31).

Ja, det var sterke ord. Her ser vi at også hedninger kan ha livsvisdom. Både i Østen og Egypt fantes det vise menn og kvinner med en gudgitt skapergave til sunn refleksjon over livet. Men Salomos visdom var anner­ledes, for den var Guds svar på hans ydmyke bønn som ung konge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og den skulle gis videre i Den hellige skrift. «Herren ga Salomo visdom, slik han hadde lovet ham» (1 Kong 5:13).

«Salomo formet tre tusen ordspråk, og tallet på hans sanger var ett tusen og fem. Han diktet om trærne, fra sederen på Libanon til isopen som vokser ut av muren, og han talte om fe og fugler, krypdyr og fisker» (1 Kong 4:32).

I høst siterte Rolf Kjøde på facebook daglig et vers fra Salomos ordspråk. Kjødes «Dagens Salomo» ga meg noen sekunders refleksjon i hverdagen. Her var livsvisdom for familier og fellesskap – og for ulike aldersgrupper­. Salomos utgangspunkt var noe Egyptens vise menn ikke hadde: Ærefrykt for Israels Gud – han som er universets Herre: «Å frykte Herren er begynnelsen til kunnskap» (Ordspr 1:9).

Les Salomos ordspråk og grunn på dem. De er en Guds gave til deg – uansett hvor du er i livet.

Les også
Fariseeren inne i meg
Les også
Salomos Gud – større enn alle
Les også
Psykologen Salomo
Les også
– Ikke fedredyrkelse, men en misjonsbok
Les også
Salomos treskjærere