-Jeg sjekket Sverigedemokraternas partiprogram. Jeg finner ingen rasisme, ikke hat. Jeg finner mye fornuft som burde vært i partiprogrammet til sossarna og Reinfeldt, mener Hege Storhaug. Hun er informasjonsansvarlig i Human Rights Service.

Viser Sverigedemokraterna sympati

-Jeg sjekket Sverigedemokraternas partiprogram. Jeg finner ingen rasisme, ikke hat. Jeg finner mye fornuft som burde vært i partiprogrammet til sossarna og Reinfeldt, sier Hege Storhaug.

Sverigedemokraterna inntog i den svenske riksdagen har skapt bestyrtelse både i Sverige og her hjemme.
 

- De (Sverigedemokraterna) står for ytterliggående synspunkter i innvandringspolitikken, og jeg beklager at de har fått så stor tilslutning som de har fått. I tillegg skaper det jo problemer for regjeringen som ikke har flertall, saJens Stoltenberg til NTB i går.
 

Sverigedemokraternakommer neppe inn i den politiske varmen selv om partiet nå er representert i Riksdagen, mener valgforsker Anders Todal Jenssen.
 

Tusenvis av svensker var i går ute i gatene og protesterte mot partiet.

Sympati fra Kjærsgaard
 

 Men sympatier har også kommet. Leder i Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, sier hun kjenner seg igjen i Sverigedemokraternas situasjon.
 

- Sånn var det også ved valget i 1998, da ingen andre partier ville ta i oss med ildtang en gang, sier hun.
 

I Norge har sympatierklæringene foreløpig uteblitt i det politiske miljøet. Informasjonsleder i Human Rights Service, Hege Storhaug, mener imidlertid at Sverigedemokraterna virker fornuftige.

 

 -Jeg sjekket SDs partiprogram. Jeg finner ingen rasisme, ikke hat. Jeg finner mye fornuft som burde vært i partiprogrammet til sossarna og Reinfeldt.

 

- Ishavsnatt
 

- Kjærsgaard smertes over de svenske tilstandene. Det gjør jeg også. Det vondeste er at jeg ikke klarer å se at utviklingen vil snu i riktig retning de kommende årene. Det ser nemlig ut til at de åpenbare alvorlige tilstandene må bli enda verre før en eventuell oppvåkning kan skje. Dette fordi ingen parti i Riksdagen er i nærheten av en erkjennelse av at den svenske skuta er ført ut i retning av en kald ishavsnatt, uttalerStorhaug i sin blogg.

 

- Langsiktig
 

Vidar Kleppe, leder av norske Demokratene, er også blant gratulantene.
 

- Brakvalget for Sverigedemokratene er svært gledelig, og viser at det nytter å jobbe langsiktig, sierKleppe til P4.
 

Han sier til kanalen at dette er et etterlengtet gjennombrudd, som han håper de selv opplever ved neste kommunevalg.