Vet for lite om digital tidsklemme

Psykologiprofessor Odd Arne Tjersland ønsker forskning på hvordan sosiale medier og mobilbruk virker inn på samliv og nærvær i familien.

- Tidsklemma er ikke bare konkurranse mellom jobben og hjemmet, sier professor i psykologi, Odd Arne Tjersland. Han ønsker å vite mer om hvordan familielivet berøres av de nye kommunikasjonsformene.

Har prøvd å forstå

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I gårsdagens avis siterte Dagen samfunnsforsker Olav Elgvin som uttalte at det har vært for lite forskning på årsakene til skilsmisse. Elgvin deltok i Protestfestivalens debatt i Oslo der temaet var «Skilsmissebarn - aner vi egentlig hvordan det går med dem?».

Professor Odd Arne Tjersland ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo er involvert i et prosjekt som blant annet jobber med hvordan fagfolk kan være til best mulig hjelp i familier når foreldre befinner seg i store konflikter. Han er ikke uten videre enig med Elgvin:

- Det er et område som alltid kan utforskes og studeres mer, men mange fagbokforfattere har siden 70-tallet vært opptatt av hvorfor folk skiller lag, sier Tjersland. Han peker også på spørreundersøkelser av parter som har skilt lag og hva de selv har lagt vekt på som grunn for atskillelse.

- Ikke alt er empiriske studier, men fagfolk har prøvd å forstå den voldsomme stigningen i antall registrerte skilsmisser og utallfestede samboerskap.

Selvstendig

Professoren mener det er en allmenn forståelse blant forskere av at de viktigste årsakene til økning i skilsmisse er knyttet til fenomener som bedret økonomi, mindre skam og stigma for barn knyttet til at foreldre ikke bor sammen. Han peker på at kvinnen har fått en mer selvstendig posisjon i parforholdet, og har utdanning og jobb. Dermed kan hun også i større grad spørre seg om hun ønsker å bli i ekteskapet. Det påvirker også mannen:

- Limet er ikke mer økonomi slik det var på 50-tallet. Det er heller ikke skambelagt på samme måte som før at folk skiller seg eller er skilsmissebarn.

Professoren opplever at dagens parforhold er mer skjøre, i og med at ektefellene bindes sammen først og fremst av kjærlighet, en størrelse som i perioder ikke er like fremtredende og sterkt til stede.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Uutforsket

- Linn Stalsberg, forfatter av boken «Er jeg fri nå? Tidsklemme i verdens beste land» mener vi vet lite om hvordan tidsklemma, karrierejag og forbrukerliv påvirker livet vårt. Er du enig?

- Det er relevante spørsmål å stille. Familielivet som vi lever i dag er blitt veldig preget av at vi skal klare å gjøre mange ting på en gang, sier Tjersland. Han viser til hvordan småbarnsforeldre blir involvert i «allverdens forkjellige arrangement» i barnehage, skole, og fritidsaktiviteter. Professoren savner forskning på hvordan internett og kontakt med andre gjennom telefon virker inn på samliv og nærvær i familien.

- Det er utilsomt noe uutforsket der som har betydning for tidsklemma.

Mer til nevroforskning

Odd Arna Tjersland kan bekrefte Elgvins utsagn om at familieliv ikke har høy status i forskningsverdenen:

- Det gis ikke mye penger for å drive med forskning på hva som skjer i familien, i parforhold og i livsløpet. Det går mer til nevroforskning og hjerneforskning, i alle fall i områdene knyttet til psykologi.

Professoren tror det skyldes en forventning om ikke å finne klare sammenhenger:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Man får kulturbetingede, ikke allmenngyldige svar i samfunnsvitenskapen.

Behovet for mer forskning på skilsmisse er absolutt til stede, mener professoren. Instituttet han er knyttet til utdanner mange kliniske psykologer som skal forholde seg til menneskers livsproblemer i samfunnet.

- Da er det viktig at det foregår forskning på kulturen som de lever i og hvordan de innretter seg i livet for å fungere godt. DAGEN

Protestfestivalen

Protestfestivalen hadde kick-off i Oslo i forrige uke, der debatttemaet var «Skilsmissebarn - aner vi egentlig hvordan det går med dem?».

Samfunnsforsker Olav Elgvin hevder det er lite forskning på årsaker til skilsmisser i Norge

Han mener også at det ikke er noen stor interesse på politisk nivå for å initiere slik forskning.

Protestfestivalen varer fra 30. august til 6. september i Kristiansand.

Festivalen er en protest mot avmakt og likegyldighet og for engasjement og handling.

Protestfestivalen er politisk og religiøst uavhengig.

Les også
Fant hverandre på ny etter samlivsbruddetHvordan bevare samlivet